Delicte

Percheziții în BRAȘOV, într-o anchetă internațională privind furtul unor cărți de patrimoniu și bunuri electronice de peste 2 milioane de euro

 

Nu mai puțin de 28 de percheziții au fost efectuate, ieri, în România, inclusiv în județul Brașov, într-un dosar penal privind furtul mai multor cărți de patrimoniu și bunuri electronice în valoare totală de peste 2 milioane de euro.

Descinderi au avut loc și în Anglia și Italia.

În țara nostră, polițiștii au făcut percheziții domiciliare pe raza județelor Brașov, Iași, Neamț, Suceava, Bihor și a municipiului București. Peste 130 de polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Institutului Național de Criminalistică și din structurile de investigații criminale și criminalistică din inspectoratele de poliție județene Neamț, Iași, Suceava, Brașov și Bihor au participat la percheziții. Aceștia au fost ajutați de echipaje de jandarmi.

Activitățile au fost derulate în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT BROOKS), constituite între autoritățile judiciare din Romania, Anglia și Italia”, au precizat reprezentanții Poliției Române.

Membrii grupării sunt bănuiți de comiterea mai multor furturi din societăți comerciale și depozite amplasate în special în Anglia (14 fapte comise), dar și în alte state din Uniunea Europeană.

Polițiștii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane urmând a fi audiate. În urma activităților desfășurate, au fost descoperite mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite și măsuri asigurătorii. Au fost reținute 4 persoane, iar față de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor”, se arată într-un comunicat remis în această după-masă de IGPR.

În cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operațional de comandă unde au fost prezenți câte un reprezentant al celor trei state din echipa comună de anchetă, care au coordonat de la acel nivel activitățile desfășurate în cadrul acțiunii comune.

De asemenea, la activitățile din România au fost prezenți analiști din cadrul Europol.

Echipa comună de anchetă, constituită în 2017

Echipa comună de anchetă a fost constituită la nivelul EUROJUST, în anul 2017, de autoritățile judiciare române și britanice, iar ulterior a aderat și Italia, de la data respectivă fiind efectuate mai multe activități de investigare și cercetare penală și cooperare polițienească internațională.

Până în prezent, au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Cooperarea cu autoritățile britanice și italiene, dar și celelalte state partenere continuă.

Întreaga activitate de cooperare investigativă internațională s-a făcut prin intermediul EMPACT. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalității organizate, în perioada 2018-2021. Criminalitatea privind proprietatea intelectuală este una dintre prioritățile ciclului politic.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button