Delicte

Ordinul de protecție provizoriu nu este doar o hârtie. Ce riscă agresorii care îl încalcă, potrivit IPJ Brașov

Ordinul de protecție provizoriu nu este doar o hârtie. În cazul unui actelor de violență domestică, dacă situațiile impun, polițiștii pot emite ordine de protecție provizorii. Agresorii au, astfel, mai multe obligații sau interdicții. Totodată, riscă să fie pedepsiți dacă:
-refuză să fie evacuați temporar din locuință;
-nu permit accesul victimei sau a copiilor în locuința familiei;
-nu respectă limitarea dreptului de folosință asupra unei părți a locuinței comune, astfel încât să nu vină în contact cu victima;
-nu respectă obligația de a păstra distanța minimă stabilită față de victimă, față de reședința sau locul de muncă, ori față de membrii familiei acesteia;
-nu respectă interdicția de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează, ori le vizitează periodic;
-refuză să poarte un sistem electronic de supraveghere;
-contactează, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, victima;
-refuză să predea armele deținute;
-refuză consilierea psihologică, psihoterapia ori internarea nevoluntară dispusă de instanță;
-nu se prezintă periodic, la intervalul stabilit de instanță, la secția de poliție competență;
-nu dau informații polițiștilor despre noua adresă de domiciliu, în cazul în care a fost evacuate din locuința familiei.

Până la 5 ani de închisoare pentru încălcarea ordinului de protecție

Dacă agresorii sunt violenți sau au încălcat obligațiile și restricțiile impuse, față de aceștia se poate aplica măsura reținerii preventive pe durata de 24 ore (conf. Art. 209 CPP). Nerespectarea ordinului de protecție se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.

Ordinul de protecție nu este doar o hârtie…

Pentru supraveghere, polițiștii pot efectua vizite inopinate la locuinţa victimei. De asemenea, pot suna pentru control victima/agresorul. Tot pentru verificare, pot solicita informaţii din partea vecinilor, colegilor de la locul de muncă al victimei/agresorului, etc..

„În cazul în care se constată sustragerea de la executarea ordinului de protecţie, va fi sesizat organul de urmărire penală. Sesizarea poate fi făcută atât de către victime cât și de către martori. Încălcarea oricărei măsuri dispuse prin ordinul de protecție provizoriu constituie infracțiunea de «nerespectare a măsurilor stabilite» și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani (conf. art 196 alin.3 Cod Penal)”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

În cazul în care agresorului îi este impus, potrivit legii, să urmeze un program de consiliere psihologică, psihoterapie, tratament de dezintoxicare etc, acesta se poate adresa unui ONG, cabinetelor psihologice sau serviciilor publice de profil.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button