Delicte

Moartea suspectă a primarului din Jibert. Tribunalul Brașov a impus reluarea cercetării penale

Moartea suspectă a primarului din Jibert. La aproape un an de la decesul primarului comunei Jibert, Ioan Iancu Boeriu, „Tribunalul Brașov a impus procurorilor să reia cercetările penale”. Anunțul a fost făcut de familia acestuia, printr-un comunicat de presă. Practic, la termenul din data de 9 februarie 2023, în Dosarul nr. 3165/62/2022, instanța a admis plângerea, a desființat soluția de clasare și a dispus completarea cercetărilor penale în cazul morții primarului.

Un singur inculpat, deși mai există un suspect

Vă prezentăm comunicatul familiei Boeriu, în speță al celor doi fii:

„La o zi după decesul primarului Boeriu Ioan Iancu, procurorii au comunicat identificarea unei singure persoane care a aplicat loviturile cauzatoare de moarte și ulterior l-au trimis în judecată doar pe inculpatul BUTA GHEORGHE, în dosarul penal nr. 1400/62/2022, aflat pe rolul Tribunalului Brașov.
Deși familia a depus o nouă plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov (la data de 23.06.2022) cu privire la faptele petrecute în noaptea agresiunii primarului Boeriu Ioan Iancu, indicând că mai există cel puțin o persoană care a aplicat loviturile puternice în abdomen, lovituri care au dus la moartea primarului, aducând argumente suplimentare, propunând noi probe și martori, chiar dacă S-A DESCHIS UN NOU DOSAR de cercetare (333/P/2022), acesta fost clasat după doar 7 zile, fără ca procurorul să administreze probele noi propuse, fără să procedeze la audierea măcar a persoanelor care au depus plângerea (respectiv copiii primarului, în calitate de persoane vătămate ca urmare a decesului tatălui)
Continuând demersurile judiciare, familia a formulat plângere împotriva soluției de clasare și astfel, după 11 luni de la moartea primarului, Tribunalul Brașov, la termenul din data de 9 februarie 2023 în Dosarul nr. 3165/62/2022, a admis plângerea, a desființat soluția de clasare și a dispus completarea  cercetărilor penale în cazul morții primarului Boeriu Ioan Iancu
”.

Detalii importante au fost omise

Familia consideră că, în urma cercetărilor efectuate în primul dosar (dosarul penal 187/P/2022), s-au omis mai multe amănunte care pot schimba cursul anchetei. Considerăm că sunt detalii importante care au scăpat procurorului, oricât de atent ar fi fost, că nu s-a observat în detaliu diferența dintre declarațiile martorilor audiați, că nu s-a efectuat reconstituirea faptei la fața locului și că nu s-a făcut o anchetă amănunțită și minuțioasă.
Familia consideră că aflarea ÎNTREGULUI ADEVĂR este importantă, de aceea în cele aproape 11 luni care au trecut de la comiterea faptelor și până la data prezentei, am aflat VARIANTA COMPLETĂ asupra celor întâmplate, în noaptea dintre 24-25 martie 2022, cine a lovit și cine a mințit în fața procurorilor, asupra faptelor ce au dus la decesul primarului Boeriu Ioan Iancu.
Evident că după decesul primarului s-a vorbit foarte mult despre acest subiect în rândul locuitorilor comunei Jibert, și nu numai, și am aflat de la mai multe persoane că nu doar inculpatul Buta Gheorghe ar fi aplicat loviturile ce au cauzat moartea primarului.

Declarații contradictorii

În dosarul penal nr. 187/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, a fost trimis în judecată doar inculpatul BUTA GHEORGHE, pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, faptă prevăzută de art. 195 C.pen. cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a) C.pen., dar analizând în detaliu declarațiile tuturor martorilor am observat că nu a fost prezentat întregul adevăr asupra faptelor de lovire petrecute în casa consilierului Buta Gheorghe, iar prin plângerea formulată în luna iunie 2022, am solicitat efectuarea de cercetări cu privire la participarea și a unei alte persoane.
Mai exact majoritatea declarațiilor celor audiați sunt în contradictoriu și sunt foarte diferite (ceea ce poate fi dovada unor prezentări inexacte ale celor întâmplate, cu intenția de a induce în eroare organele de anchetă cu privire la aflarea adevărului)”
.


Unul dintre fii, ignorat de procuror

„Deși la data de 14.04.2022, atunci când fiul Boeriu Iancu a fost audiat în calitate de persoană vătămată și a solicitat procurorului de caz extinderea anchetei și asupra viceprimarului Vaida Bucur, despre care chiar inculpatul Buta Gheorghe a declarat că a aplicat lovituri primarului Boeriu Ioan Iancu, solicitând pentru a demonstra că nu minte și efectuarea unui test poligraf și audierea de noi martori, procurorul NU a dat curs acestor solicitări, ci a finalizat dosarul, emițând rechizitoriul și trimițând cauza judecătorului de cameră preliminară.
Considerăm că cercetările se impuneau a fi extinse și că rechizitoriul nu are la bază o urmărire penală completă, absolut necesară pentru aflarea întregului adevăr, cu atât mai mult cu cât fiul Boeriu Dan nu a fost citat și introdus în cauză în cursul urmăririi penale.
Or, în calitate de fiu al persoanei decedate, acesta avea calitatea de persoană vătămată și se impunea audierea lui cu privire la discuțiile care le-a avut cu tatăl nostru, cu privire la cele întâmplate. În plus, deși legal avea calitate de persoană vătămată, Boeriu Dan nu a fost informat cu privire la drepturile pe care le are în cursul urmăririi penale, fiindu-i încălcat dreptul de a fi ascultat, de a consulta dosarul și de a propune administrarea de probe, de a ridica excepții și de a pune concluzii, dar mai ales dreptul de a adresa întrebări inculpatului și martorilor și dreptul de a formula orice alte cereri ce țin de soluționarea laturii penale a cauzei. Toate aceste drepturi sunt prevăzute expres în cuprinsul art. 78 prin raportare la art. 81 C.pr.pen
”.

Ce dorește familia

Moartea suspectă a primarului din Jibert.
„Cu toate că susținem celeritatea procedurilor în cursul urmăririi penale, nu putem fi de acord cu sacrificarea nejustificată a principiului aflării adevărului (art. 5 C.pr.pen.) și a dreptului la un proces penal echitabil (art. 8 C.pr.pen.), în condițiile în care, deși ne-am pierdut tatăl într-un mod brutal și violent, organele de anchetă nu au dat curs solicitărilor de a ancheta și implicarea, de orice fel, a viceprimarului Vaida Bucur, în altercația în urma căreia a rezultat decesul.
Nu dorim decât aflarea întregului adevărului, tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor care se fac vinovate de moartea primarului și dreptul de a exercita acțiunea civilă împotriva tuturor persoanelor responsabile de prejudiciul moral pe care l-a suferit familia”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button