Delicte

Live Text: DNA: „Au fost trimişi în judecată de 5 ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât acum doi ani“

 

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş participă la prezentarea raportului anual al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Prezentarea bilanţului DNA pe anul trecut are loc la Cercul Militar din Bucureşti.

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA (principalele declaraţii):

„Anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la înfiinţarea instituţiei. Anul acesta cifrele sunt mult mai mari.

Au fost trimişi în judecată de 5 ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât acum doi ani. Am instituit măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro.

Evoluţiile pozitive ne dau imaginea unei instituţii care acţionează curajos şi eficient. Aceste rezultate ne obligă să lansăm o discuţie despre necesara reformă a statului în privinţa prevenirii corupţiei.

Dosarele ne arată că nu am prins toţi corupţii. Corupţii ne arată o vulnerabilitate.

Există sectoare în achiziţiile publice în care corupţia e generalizată.

Faptele de corupţie au efecte directe asupra noastră, a tuturor. În multe cazuri, sumele date mită sunt obţinute prin evaziune fiscală. Astfel, banii de salarii sau investiţii intră în buzunarele funcţionarilor corupţi.

Cetăţenii sunt afectaţi de calitatea drumurilor, când recepţia drumurilor se face dând mită.

În dosarele trimise în judecată, 431 milioane euro reprezintă sumele date mită – adică aproape bugetul pentru cofinanţarea bugetului de autostrăzi în 2016, 2017, 2018.

Sunt tot mai multe condamnări, mai multe dosare. Rezultatele anchetelor DNA trebuie să fie un semnal puternic. E necesară o strategie anti-corupţie. 

Există instituţii publice în care corupţia creşte în fiecare an. S-a triplat numărul de cazuri faţă de cei care gestionează banul public. 

O treime din numărul şefilor de CJ sunt trimişi în judecată. E o coincidenţă? Cu siguranţă e rezultatul procedurilor netransparente de achiziţii.

În dosarele DNA cu decizii definitive statul roman are de recuperat circa 200 milioane euro. Este important ca hotărârile definitive să fie executate.

Recuperarea produselor infracţiunilor a fost o componentă importantă în 2015. A crescut gradul de recuperare. Au fost luate măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro. 

Unii condamnaţi beneficiază de complicitatea unor autorităţi.

În dosarele DNA cu decizii definitive statul român are de recuperat circa 200 milioane euro. Este important ca hotărârile definitive să fie executate. Să nu uitam că aceste sume aparţin bugetului de stat şi trebuie utilizate în folosul societăţii. 

Activitatea procurorilor DNA se face sub controlul judecătorilor. 970 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv. Pentru prima dată în ultimii ani, procentul de achitări a scăzut la 7,63%. 

Principala provocare e creşterea continuă a volumului de activitate. Numărul dosarelor de realizat a depăşit 11.000. Fiecare procuror a avut de soluţionat în medie peste 100 de dosare“.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button