Delicte

IPJ BRAȘOV: Ordinul de protecție provizoriu, o soluție imediată în cazul conflictelor în familie

 

Ordinul de protecție provizoriu, introdus în legislația din România în anul 2018, prin Legea nr. 174/2018, este un instrument creat pentru a oferi protecție imediată victimei violenței în familie, după cum au amintit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov. Acesta poate fi emis direct de polițist, are caracter executoriu, fără somație și o valabilitate de cinci zile.

În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție cu durată de până la 6 luni.
Astfel, scopul ordinului de protecție provizoriu este de a oferi o soluție imediată victimelor violenței domestice și să prevină escaladarea conflictului între autor și victimă.

„Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițist doar în baza formularului de evaluare a riscului, dacă rezultă un risc iminent în ceea ce privește viața și integritatea victimei. Atenție! Ordinul de protecție provizoriu nu poate fi emis la cererea victimei, fără să existe un pericol iminent! Pentru verificarea sesizărilor privind violența domestică și în scopul obținerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, polițiștii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică, în mod expres că actele de violență au loc sau au avut loc în spațiile respective”, au explicat reprezentanții IPJ Brașov.

În baza ordinului de protecție provizoriu, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, precum:
-reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună, după evacuarea agresorului;
-obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
-obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

„Nu așteptați să fie prea târziu pentru dvs și cei apropiați!”, au transmis polițiștii brașoveni.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button