Delicte

Inspectori (inclusiv de poliție), trimiși în judecată de DNA

Inspectori (inclusiv de poliție), trimiși în judecată de DNA… Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie 2023, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă. Iată câteva dintre ele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GAVRILUȚĂ VICTOR, la data faptelor inspector de specialitate în cadrul Direcției de Arhitectură și Urbanism a Municipiului Iași, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– fals intelectual, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2018, inculpatul Gavriluță Victor, în calitatea menționată mai sus, ar fi oferit ajutor viceprimarului municipiului Iași, Harabagiu Gabriel Vasile, care ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași.
Concret, inculpatul ar fi redactat și semnat trei certificate de atestare a edificării/extinderii construcției în care ar fi atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, ce ar fi permis SC FLUX S.R.L să construiască și să intabuleze un bloc cu mai multe niveluri și cu o suprafață mai mare decât erau prevăzute în autorizația de construire.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

Precizăm că, la data de 14 iulie 2022, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a șase inculpați, printre care și pe numitul Harabagiu Gabriel Vasile – http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11357.

 În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 552/VIII/3 din 15 mai 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpați, persoane fizice, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de influență, complicitate la trafic de influență, trafic de droguri de mare risc și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

1. În perioada mai – septembrie 2022, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) trimisă în judecată și condamnată în primă instanță pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice suma de 50.000 euro, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor magistrați din cadrul unei curții de apel și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe o condamnare a martorului la executarea unei pedepse cu suspendare.
În contextul menționat mai sus, la data de 21 septembrie 2022, martorul ar fi remis unuia dintre cei doi inculpați suma de 15.000 euro.
Demersurile celor doi inculpați ar fi rămas fără finalitatea promisă deoarece apelul martorului a fost respins, fiind ulterior încarcerat în penitenciar pentru executarea unei pedepse privative de libertate.

2. La data de 11 mai 2023, în contextul punerii în aplicare a unui mandat de percheziție domiciliară, la locuința unuia dintre inculpați ar fi fost descoperite cantitatea de 992,9 grame droguri de mare risc, un pistol din categoria armelor neletale supuse autorizării și 50 de cartușe.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

PUNGĂ ADRIAN, la data faptelor inspector principal, în cadrul Secției nr. 6 Poliție Rurală Nănești, județul Vrancea, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2020, inculpatul Pungă Adrian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase materiale necuvenite, ar fi efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, dintre care amintim: achiziția de material lemnos și ulterior revânzarea acestuia, administrarea în fapt a unei societăți comerciale, etc.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

GORIE ADRIAN, la data faptelor inspector principal de poliție, șef al Secției 5 Poliție Rurală Răducăneni din cadrul IPJ Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la fals intelectual,
– instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ZMĂU BOGDAN – VASILE, la data faptelor agent de poliție la Postul de Poliție Prisăcani din cadrul I.P.J. Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– fals intelectual,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, fără vreo calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la fals intelectual,
– instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

La data de 14 decembrie 2021, inculpatul Zmău Bogdan – Vasile, în calitatea menționată mai sus, la instigarea șefului său, inculpatul Gorie Adrian, nu ar fi îndeplinit actele specifice atribuțiilor sale de serviciu, referitoare la constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice, în cazul unei depășiri neregulamentare efectuate de cel de-al treilea inculpat, cercetat în prezenta cauză,
Concret, la insistențele inculpatului Gorie Adrian, agentul de poliție i-ar fi aplicat contravenientului o sancțiune mai blândă în loc să-i aplice sancțiunea care s-ar fi impus pentru depășirea neregulamentară, respectiv amenda contravențională prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și sancțiunea complementară, constând în suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, și să dispună măsurile legale privind reținerea permisului de conducere al contravenientului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Continuare – AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare