Delicte

IJP BRAȘOV: Atenție la infractorii care folosesc măștile de protecție facială pentru a rămâne neidentificați!

 

Polițiștii brașoveni atenționează că hoții și-au diversificat modul în care acționează și că profită de obligativitatea de a purta măști de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și acționează mizând pe faptul că sunt mai greu de recunoscut.

„Pentru a identifica un infractor după comiterea unei fapte de furt sau înșelăciune, polițiștii au nevoie de semnalmentele autorului (inclusiv de trasarea portretului robot care se face ținând cont de trăsăturile/particularitățile feței), însă portul măștii de protecție facială în momentul comiterii faptei îngreunează de multe ori această etapă extrem de importantă în activitatea polițienească. Uneori, nici camerele de supraveghere din spațiile publice sau private, care surprind imagini de la comiterea faptei, nu furnizează detalii importante, iar portul măștii de protecție îngreunează semnificativ acest demers”, au explicat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Brașov.

Recomandările polițiștilor:

-Pentru prevenirea furturilor din buzunare/tâlhăriilor, acordați o atenție sporită la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, mai cu seamă atunci când vă aflați în aglomerație;
-Dacă aveți bani asupra dumneavoastră, țineți-i într-un loc greu accesibil;
-Evitați să ţineţi portofelul/ telefonul mobil/ banii în buzunarul de la spate al pantalonilor şi nu le etalaţi în mod ostentativ;
-Evitaţi pe cât posibil zonele aglomerate. Atunci când staţi la rând, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit, respectați distanțarea socială recomandată de minimum 2 m între persoane, care vă poate feri de eventualii hoți/tâlhari;
-Dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase, căutaţi să vă schimbaţi locul;
-Fiți circumspecți atunci când o persoană necunoscută se apropie prea mult de dumneavoastră, pretinzând că este o veche cunoștință și insistă să vă abordeze, purtând masca de protecție, fiind astfel greu de recunoscut!

Dacă totuși ați devenit victima unui hoț din buzunare/unei tâlhării sau ați fost martor la o astfel de faptă, iar autorul purta mască de protecție facială sau orice alt material care îi acoperea trăsăturile feței, încercați să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sunați imediat la 112!

Pentru prevenirea furturilor din locuințe

-Apelați doar la persoanele de încredere (rude, asistenți sociali, reprezentanți ai instituțiilor publice) când aveți nevoie să fiți aprovizionați și nu puteți părăsi domiciliul;
-Fiți circumspecți atunci când la ușa dumneavoastră apar persoane care susțin că sunt reprezentanți ai firmelor ce asigură dezinfecția locuințelor – în această perioadă asociațiile de proprietari se ocupă de dezinfectarea spațiilor comune în imobile tip apartamente, iar în imobile de tip casă, activitatea se face pe cont propriu!
-Manifestați prudență în situațiile în care persoane necunoscute care poartă diferite măști de protecție facială insistă, sub diferite pretexte, să pătrundă în locuință sau dacă la ușa vecinilor surprindeți astfel de persoane care nu își justifică prezența!
-Sunați la cea mai apropiată secție de poliție sau la 112 dacă bănuiți că există persoane care încearcă să profite de portul măștii de protecție pentru a comite furturi din locuințe și oferiți cât mai multe informații polițiștilor referitoare la semnalmentele acestuia: înălţime, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button