Delicte

Fost șef de la Protecția Copilului, judecat pentru șpagă

Fost șef de la Protecția Copilului, judecat pentru șpagă

Un fost șef din DGASPC Timiș a fost trimis în judecată, acuzat că ar fi primit mită pentru a emite certificate false de handicap. Angajatul DGASPC a pretins şi primit de zeci de ori mită pentru a introduce în sistemele informatice încadrarea în grad de handicap a unor persoane care nu aveau probleme de vedere, dar care erau declarate ca având certificat de handicap vizual, conform News.ro.

Sumele cerute de la o singură persoană ajungeau şi la 2.600 de euro. În plus, el primea o cotă-parte din beneficiile beneficiarilor frauduloși. Persoanele pe care le-a declarat ca având dizabilităţi au obţinut pe nedrept de la buget sume totale de peste 3 milioane de lei, el introducând în baza de date inclusiv persoane din alte judeţe, care şi-au făcut mutaţie în Timiş pentru a avea beneficiile financiare ale celor cu dizabilităţi. Printre ei se numără angajaţi în instituţii publice, persoane care nu au muncit niciodată şi oameni care puteau conduce maşini.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, care l-au trimis în judecată pe Lihor-Laza Laszlo Andras, îl acuză pe acesta de 21 de acte materiale de luare de mită în formă continuată, 113 acte materiale de fraudă informatică în formă continuată, şi tot de 113 fapte de fals informatic în formă continuată, acţiuni comise în calitate de şef serviciu în cadrul DGASPC Timiş.

Anchetatorii susţin că funcţionarul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiş, pentru un număr total de 45 de persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate şi date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, „creând în acest mod situaţii necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap şi necesită plata sub formă de prestaţii sociale cât şi alte drepturi (transport gratuit, bilete tratament gratuit, scutire de impozite, etc.)”.

O mare parte din prejudiciul material cauzat a fost recuperat, prin restituirea, pe parcursul urmăririi penale, a sumelor încasate necuvenit de către beneficiarii pensiei.

În același dosar ar fi încadrate alte 12 persoane

Pe lângă fostul funcţionar, în acelaşi dosar au fost deferite justiţiei alte 12 persoane, dintre care una în stare de detenţie, inculpate pentru infracţiuni de: complicitate la luare de mită, dare de mită, complicitate la infracţiunea de fraudă informatică, complicitate la infracţiunea de fals informatic.

Pentru recuperarea sumelor încasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii si Solidariţii Sociale prin Consiliul Judetean Timiş şi DGASPC Timiş, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzătoare pensiei încasate pe nedrept de către un număr de aproximativ 500 persoane.

În perioada 6 – 25 iunie 2024, respectiv la data de 18 iulie 2024 au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 15 inculpaţi care „au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării sub supraveghere”, menţionează DNA.

Lihor-Laza Laszlo Andras a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare.

Cercetările continuă în cauză cu privire la stabilirea împrejurărilor în care alte aproximativ 500 persoane au obţinut în condiţii similare pensie de handicap vizual pe nedrept. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Timiş.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button