Delicte

EXCLUSIV. BRAȘOV. Președintele unei asociații de creștere a animalelor, condamnat pentru faptele descoperite de DNA

 

Președintele unei asociaţii de crescători de animale din județul Brașov a fost condamnat după ce a recunoscut că și-a ajutat o rudă să obțină ilegal fonduri nerambursabile.

El și-a primit condamnarea pentru săvârșirea infracțiunii de „participaţie improprie sub forma instigării la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”.

Inculpatul, Nicolae L., a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov. Apoi, acordul a fost admis de Tribunalul Brașov.
Bărbatul a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani.

El are obligația să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Șoarș sau la Direcţia de Servicii Sociale Braşov.

Instanța a dispus desființarea unor înscrisuri folosite la săvârșirea infracțiunii.

Pe de altă parte, Tribunalul Brașov a lăsat nesoluționată acțiunea civilă promovată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nemulțumiți, reprezentanții APIA au formulat apel față de această ultimă decizie, dar Curtea de Apel Brașov a menținut hotărârea Tribunalului, zilele trecute.

Se mențin măsurile sechestrului asigurător și popririi asigurătorii instituite până la concurența sumei de 40.770,24 lei, în vederea recuperării prejudiciului produs prin infracțiune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În campania agricolă 2017, inculpatul, în calitatea menționată, a ajutat un membru al familiei sale să obţină pe nedrept şi fără vinovăţie fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în valoare totală de 29.085 lei.

Concret, inculpatul a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în cadrul schemei de plată unică pentru suprafaţă, deşi cunoştea că persoana respectivă nu era în realitate utilizator al unei suprafeţe de 15 ha de păşune.

În cauză, A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 29.085 lei, sumă la care se adaugă accesoriile fiscale calculate la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal.

 

CITIȚI ȘI:

BRAȘOV. Trimis în judecată pentru instigare


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button