Delicte

Escroci cu tupeu care se dădeau prietenii unui şef al DNA, prinşi în flagrant la BRAŞOV

 

Că tot a avut timp la dispoziţie, după gratii fiind de ceva vreme, un puşcăriaş a pus la punct o schemă de succes în escrocherii, o parte din banii fiind predaţi de interpuşi pe raza judeţului Braşov. În aroganţa lui şi pentru o mai mare credibilitate în ochii celor care aveau probleme penale, cu acţiuni pe rol, şi pe care încerca să-i „ţepuiască”, s-a dat drept o persoană cu funcţie de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Astfel, se prezenta nici mai mult, nici mai puţin decât şef adjunct DNA, cu influenţă asupra „subordonaţilor”, respectiv al procurorilor care se ocupau de anchete. Tupeul său a fost dus la extrem, contactând telefonic chiar funcţionari din Ministerul Afacerilor de Interne, pentru a încerca să obţină informaţii despre potenţiale victime. Asta, până la primul denunţ din partea unuia căruia i-a luat doar banii, fără să-i rezolve situaţia penală.

Potrivit Procurorii DNA Piteşti, Ioan Mâzgă şi Mihai Alexandru Pandrea au fost ieri reţinuţi sub acuzaţia de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această faptă, şi propuşi pentru arestare preventivă.

Din motivarea procurorilor reiese că, la sfârşitul săptămânii trecute, Ioan Mâzgă, în prezent încarcerat în Penitenciarul Giurgiu, recomandându-se procuror, după tiparul prezentat, a pretins în cadrul mai multor convorbiri telefonice, unei persoane (persoană denunțătoare în cauză), suma de 50.000 euro, pentru ca o rudă a sa să fie exonerată de răspundere penală în cauzele penale, în care acesta din urmă era cercetat de către procurori din cadrul DNA. Dar, pentru că el se află în închisoare, i-a cerut ajutorul lui Pandrea, care era în libertate. 

„Suma respectivă de bani trebuia înmânată, ulterior, inculpatului Pandrea Mihai Alexandru, la indicațiile inculpatului Mâzgă Ioan, la o locație stabilită de către acesta din urmă, pe raza județului Brașov… La rândul său, inculpatul Pandrea Mihai Alexandru a cooptat alte două persoane care să primească suma de bani, în condițiile în care exista temerea că ar putea fi depistat de organele de urmărire penală”, au explicat procurorii.

Alaltăieri, denunţătorul a 14.000 de lei celor doi intermediari, urmând ca aceștia să-i dea mai departe lui Pandrea. În acel moment au intervenit organele de urmărire penală, pentru constatarea infracţiunii flagrante.

„Activitățile sus menționate au avut loc în contextul în care, inculpatul Mâzgă Ioan, deținut în Penitenciarul Giurgiu, a dezvoltat un mecanism în cadrul căruia, prevalându-se de influența pe care afirma că o are, respectiv aceea de procuror șef adjunct al DNA, a identificat persoane care au avut sau au afaceri judiciare pe rolul instanțelor de judecată și al organelor de urmărire penală, pretinzând de la acestea sume de bani în vederea exonerării de răspundere penală a acestora. Astfel, inculpatul Mâzgă Ioan a contactat telefonic lucrători de poliție, inclusiv de la dispeceratele unor unități de poliție din țară sau centre de arest preventiv, pentru a obține informații nedestinate publicității privind persoanele arestate preventiv și membrii familiei sau cunoscuți cu care aceștia au luat legătura pe perioada arestării preventive”, au mai notat procurorii. 

Intenţia deţinutului Mâzgă era să identifice persoanele cu afaceri judiciare sau apropiaților acestora față de care, în schimbul obținerii umor sume de bani, a traficat influența, pe care din perspectiva funcției deținute, o are procurorul șef adjunct al DNA.

Flagrantul s-a realizat cu ajutorul Serviciului Român de Informații și Direcției Generale Anticorupție – Serviciile județene Argeș și Brașov.
Cei doi inculpaţi au fost prezentați Tribunalului Argeș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„În contextul celor expuse, atenționăm persoanele care sunt contactate prin metoda expusă anterior sau care au cunoștință de existența unor asemenea demersuri, să sesizeze de urgență organele de urmărire penală, competente să instrumenteze astfel de infracțiuni”, este apelul ancehtatorilor de la DNA.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button