Dublă parcare ilegală în fața Primăriei
Dublă parcare ilegală în fața Primăriei. Imaginea a fost surprinsă vineri și postată astăzi pe pagina de Facebook ASUM. Șoferul unei mașini electrice a parcat pe trotuar pentru a putea ajunge la stația de încărcare. A fost nevoit să se descurce cumva. Locul de parcare special destinat era ocupat de alt autovehicul cu motor termic.
„Ieri, în fața Primăriei Brașov. Ce putea să facă omul dacă locurile de parcare, special amenajate pentru încărcarea mașinilor electrice, erau ocupate? S-a descurcat. Ne întrebăm ce făcea cumetria locală, aia reformată din temelii de către primarul Brașovului!?”.
ASUM
ASUM (Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere) Brașov este o organizație nonguvernamentală condusă de juristul Ionuț Spătaru.
Ce sancțiuni riscă șoferul
Codul Rutier 2022 interzice oprirea sau staționarea neregulamentară, în locurile semnalizate prin indicatoare.
Chiar dacă nu există indicatoare, interdicţia de a parca este valabilă şi pentru trotuare.
Art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice: „ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisă”.
Șoferul sancționat plătește o amendă din clasa a I-a de amenzi, respectiv 2 sau 3 puncte de amendă. Amenda minimă pentru parcare neregulamentară va fi de 290 de lei, iar cea maximă de 435 de lei. Suplimentar, şoferul se va alege cu două puncte de penalizare.
Șoferul va fi încadrat și la categoria staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă pentru staţionare neregulamentară cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceleași amenzi se vor aplica și dacă se va parca sau staționa pe spațiul verde.
În cazul staţionării sau parcării pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă o amendă pentru parcare neregulamentară cuprinsă în clasa a II-a de amenzi, adică 6 puncte-amendă, echivalentul a 870 de lei.
Cea mai aspru sancționată este staționarea neregulamentară pe drumurile publice în condiții de vizibilitate redusă, care se sancționează cu 9 până la 20 puncte-amendă, reprezentând între 1.300 și 2.900 de lei.
Cei sancționați pot plăti amenda pentru parcare neregulamentară online, pe site-ul ghiseul.ro, la direcţia de taxe şi impozite din fiecare localitate, sau la casieriile Trezoreriei Române. Plata în maxim 15 zile reduce amenda la jumătate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Nu mai bine l-ar interesa pe ASUMatul asta de ce au atatea beneficii acesti „hecologisti” cu tigaile lor? Parcari moka, curent moka. De ce, pentru ce si pana cand? Ca acest ”moka” este numai pentru acesti ”frati” de-ai lui greta… Citeşte mai mult »