Delicte

Dosarul „revoluţionarilor”. Adrian Sanda, 30 de zile în arest

 

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor (devenit de câţiva ani Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989) – Adrian Sanda, a fost arestat preventiv, alături de acesta mai fiind arestate alte trei persoane, în dosarul privind acordarea ilegală de titluri de revoluţionar.
Alături de Adrian Sanda au mai fost arestate Denisa Tănase, Cristina Cechi şi Valentin Gadină, pentru Andreea Dragomir fiind dispusă măsura arestului la domiciliu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu e definitivă. Alte două persoane au fost arestate joi seară în acest dosar.
Potrivit procurorilor, membrii comisiei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, formată din secretarul de stat Adrian Sanda, Denisa Tănase şi Cristina Cechi, au prejudiciat statul român cu aproape 13 milioane de lei, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii.
Astfel, Comisia de analiză din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari a decis ca oraşele Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane să fie trecute în categoria localităţilor în care au fost persoane ucise, rănite sau reţinute pînă la fuga dictatorului, deşi aceste oraşe nu îndeplineau condiţiile necesare pentru includere, încălcînd astfel legea. Prin urmare, 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, de la 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost estimat la suma de 12.887.600 lei, spun procurorii.

Anchetatorii susţin că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată şi completată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi a fost introdusă o nouă categorie de revoluţionari, respectiv cea de «Luptător cu Rol Determinant» – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989. „Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de «Luptător cu rol determinant» în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente”, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Citiți și:

Dosarul revoluționarilor. Adrian Sanda a fost reținut

Update. Dosarul revoluţionarilor: O persoană a fost reţinută

Update BRAŞOV. Ce spune şeful revoluţionarilor braşoveni despre percheziţii

Update BRAŞOV. De la comemorarea 15 Noiembrie, la audieri

Update. Procurorii l-au „ridicat” pe secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor

BRAŞOV. Percheziţii la REVOLUŢIONARI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button