Delicte

Creatorii unui program informatic malițios, folosit în peste 2.000 de atacuri, au fost trimiși în judecată de DIICOT

  • infractiuniinformatice.jpg
 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

„În cauză s-a reținut că, în perioada 2014 – 2020, inculpații au produs un program malițios, capabil să cripteze viruși informatici care să nu poată fi detectați de către programele anti-virus ale sistemului informatic atacat, pe l-au distribuit/oferit spre vânzare prin intermediul unui site.
Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate 2.153 de atacuri informatice cu viruși criptați prin utilizarea acestui program, care permiteau captarea și transmiterea informațiilor stocate de sistemul infectat către atacator, realizarea de capturi de ecran, transmiterea de parole, colectarea de date și înregistrarea tastelor apăsate de către victimă. Parte din sistemele informatice atacate în această modalitate puteau fi controlate de la distanță de către atacatori.
O parte din atacurile informatice efectuate cu viruși criptați prin intermediul programului dezvoltat de cei doi inculpați au avut loc pe teritoriul României”, au precizat anchetatorii.

Programul a fost comercializat cu prețuri cuprinse între 35 și 60 euro, respectiv 25 – 50 euro, tariful fiind diferențiat pentru străini și români.

Plata era efectuată prin intermediul serviciilor online sau în monede virtuale, inculpații obținând sume de peste 500.000 lei, respectiv 120.000 de lei, fiecare, cu care au achiziționat bunuri mobile și imobile de valoare, conform DIICOT.

În cauză a fost dispus sechestru asigurător și poprire asupra conturilor deținute de inculpați, fiind solicitată confiscarea banilor obținuți din vânzarea programului.

Activitățile judiciare au fost efectuate împreună cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate.
Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Dolj.

Finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, nu înfrâng principiul prezumției de nevinovăție.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button