Delicte

Corupție „profund înrădăcinată” în Portul Constanța… „Și femeile de serviciu erau mulțumite” / S-au făcut percheziții și la Brașov

Corupția din Portul Constanța ar fi de o gravitate „sistemică”, „profund înrădăcinată, potrivit stiripesurse.ro. Amintim, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 februarie 2025, respectiv 25 februarie 2025, a 20 de inculpați (vezi lista AICI).

În cursul zilei de 24 februarie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații situate pe raza județelor Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale. Vezi și: Ultima oră. 41 de percheziții în Constanța, Brașov și alte zone din țară!

Procurorii anticorupție desfășoară cercetări în vederea documentării unor infracțiuni de luare și dare de mită presupus a fi comise de către funcționari publici și oameni de afaceri în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța.

Procurorii vorbesc de o gravitate sistemică, gravitate generată de drenarea banilor cuveniți statului român în conturi personale, prin faptele de corupție expuse.

„Ancheta penală desfășurată în prezenta cauză a dezvăluit existența la nivelul Portului Constanța a unei corupții sistemice, profund înrădăcinate în mentalitatea autorilor acesteia, având sorginte istorică, perpetuată de-a lungul a peste două decenii”, susțin procurorii, conform sursei citate.

„Autorii au zămislit și dezvoltat între ei relații puternice de încredere, sprijinite, îndeosebi, pe interesul comun de a obține foloase cu titlu de produs infracțional și le-au consolidat de-a lungul timpului, chiar pe parcursul unei perioade de zeci de ani, prin exercițiu repetat, de natură să le asigure expertiză și conspirativitate. Acționând în acest mod, au obținut la nivel teritorial un anumit nivel de exclusivitate în obținerea beneficiilor circumscrise, cu precădere, procedurilor de achiziție publică derulate de către CN APM Constanța, ca autoritate contractantă, sumele de bani folosite pentru realizarea acțiunilor de corupere a funcționarilor publici angrenați în asemenea proceduri fiind, uneori, de ordinul sutelor de mii sau chiar milioanelor de euro”, se mai arată în dosar.

Înregistrările obținute prin punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică autorizate de judecătorul de drepturi și libertăți ar fi confirmat în repetate rânduri aspectele precizate.

Spre exemplu, au fost făcute afirmații privind obținerea, în anumite perioade, a unor foloase, ca produs infracțional, reprezentând „un milion de euro la două-trei luni” sau „câteva zeci de milioane sau poate o sută (n.n. cel mai probabil, interlocutorul referindu-se la moneda euro)”… Activitatea infracțională ar fi fost atât de prolifică în cursul anului 2010, încât era „mulțumitor pentru toată lumea. Și femeile de serviciu erau mulțumite, ca să înțelegi”, atrag atenția magistrații de la DNA.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre


4 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 luna în urmă

Păi așa este peste tot la atârntori iar în punctele așa-zis strategice e și mai dihai.

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
1 luna în urmă

Daca latrai in port, erai si tu multumit.

Român
1 luna în urmă

Sa sugă p….psd pnl usr udmr

Român
1 luna în urmă

Muistii PSD PNL

Ultima modificare a 1 luna în urmă de către Român
Back to top button