Delicte

BRAȘOV. Un inspector ITM și un ex-consilier local depistați în neregulă de ANI

 

Un funcționar al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brașov și un fost consilier local au fost găsiți în incompatibilitate, respectiv în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Potrivit comunicatului ANI, emis astăzi, referitor la 17 persoane, din județul Brașov este vorba de Melania Dermengiu, fost consilier în cadru Consiliului Local al orașului Ghimbav, și de Dorin Senchetru, inspector șef ajunct în cadrul ITM Brașov.

Redăm din comunicatul ANI aspectele care îi privesc pe cei doi:

„Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă și averea nejustificată sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 17 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

Conflict de interese administrativ: Dermengiu Melania – fost Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Orașului Ghimbav, Județul Brașov.
 
În calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 30 august 2017, în baza căreia între UAT Oraș Ghimbav, în calitate de instituție finanțatoare și Asociația Sportivă „Cetățenii Ghimbav”, reprezentată de soțul persoanei evaluate, în calitate de președinte, a fost încheiat un contract în valoare de 100.000 lei, privind finanţarea acţiunilor/activităţilor din cadrul unui program de drept privat, înființat în anul 2017 pe raza UAT Oraș Ghimbav.
 
De asemenea, persoana evaluată a participat la deliberarea și adoptarea altor cinci Hotărâri ale Consiliului Local din perioada 29 martie 2018 – 25 septembrie 2019, privind aprobarea Programului anual propriu pentru acordarea de finanţări nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, precum și privind aprobarea unui contract de finanţare cu asociația sportivă, în valoare de 170.000 lei.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, cu dispozițiile art. 2, alin. (1) şi art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, precum şi dispozițiile art. 228, alin. (1), lit. a) din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, dispoziții legale în vigoare pentru perioada supusă evaluării.

Incompatibilitate: Senchetru Dorin – Inspector șef ajunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brașov

În perioada 2017 – 2018, a exercitat simultan funcția publică de conducere de Inspector Șef Adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brașov și cea de expert tehnic judiciar în specializarea judiciară „Protecția muncii”,  activitățile desfășurate fiind în legătură atât directă, cât și indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, potrivit fișei postului.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

–   art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”;
–   art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice. Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special, potrivit fișei postului”
 

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button