Delicte

BRAȘOV. Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria”, târât în instanță din cauza unui medic șpăgar

 

Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov, cea mai veche unitate sanitară din Brașov și o prestigioasă instituție de sănătate în țară și în străinătate, este târâtă în instanță într-un proces penal, din cauza unui fost angajat. Un chirurg ortoped care nu mai lucrează în unitatea medicală a fost trimis în judecată, pentru zeci de fapte de „luare de mită”, „abuz în serviciu” și „primire de foloase necuvenite”. Procurorii au decis, de asemenea, să pună sub acuzare și unitatea medicală, conform brasovtv.ro.

Dosarul a fost deschis în mai 2019, dar astăzi a avut loc prima ședință de judecată la Tribunalul Brașov, pentru măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară. Medicul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv luare de mită, abuz în serviciu și luare de beneficii necuvenite și luare de mită. La ședința de astăzi, au fost citate 18 persoane ca părți civile sau/și părți civile vătămate.

Însă, potrivit procurorilor, în perioada 2013 – 2015, medicul de la Spitalul Militar a solicitat unui număr de 48 pacienți pe care i-a operat în această unitate spitalicească, fie să își achiziționeze din fonduri proprii instrumentar medical necesar intervențiilor chirurgicale, fie să facă donații în bani spitalului. Procurorii spun, de asemenea, că acesta nu a asigurat respectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește asigurarea gratuită a instrumentarului medical necesar intervențiilor chirurgicale pentru 35 de pacienți operați în perioada decembrie 2013 — decembrie 2014 în Spitalul Militar Regina Maria Brașov, vătămând drepturile acestor pacienți și cauzându-le o pagubă egală cu contravaloarea instrumentelor medicale achiziționate de către aceștia din fonduri proprii.
De asemenea, în cazul a doi pacienți operați în 2013 – 2014, procurorii spun că medicul de la Spitalul Militar ar fi primit sume de bani de până la 300 de lei, după ce i-a operat, ca „foloase necuvenite”, iar de la alți pacienți ar fi primit mită sub forma unor sume de bani cuprinse între 100 și 600 de lei dar și a unor bunuri, precum cafea și alcool.
   

Spitalul apare în calitate de inculpat, sub acuzația de „luare de mită”, pentru  că, prin intermediul mai multor angajați ai acestuia (medici și asistente medicale), a solicitat unor pacienți fie să își achiziționeze din fonduri proprii instrumentar medical necesar intervențiilor chirurgicale, fie să efectueze donații în bani spitalului, fie ambele. Acuzația de „abuz în serviciu”, adusă spitalului, are la bază faptul că instituția nu a asigurat respectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește asigurarea gratuită a instrumentarului medical necesar intervenților chirurgicale, vătămând drepturile acestor pacienți și cauzându-le o pagubă egală cu contravaloarea instrumentelor medicale.

Judecătorul a aprobat astăzi „cererea de amânare a cauzei formulată de inculpat în vederea angajării unui apărător ales, pentru pregătirea apărării, față de lipsa de asistență juridică pentru inculpata persoană juridică”.

Următorul termen în proces este 30 septembrie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button