Delicte

BRAȘOV. Soră și frate, condamnați pentru fraudă / Prejudiciul…

 

O femeie și un bărbat, soră și frate, din județul Brașov au fost condamnați după ce au obținut fonduri europene în mod fraudulos. În fapt, Elena Gocsman ar fi încasat banii, fratele ei, Ioan Gocsman, fiindu-i complice.

Pentru faptele comise, cei doi au fost condamnați definitiv, ieri, la câte 2 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani.

Ambii au de frecventat unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

Inculpata a fost găsită vinovată de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (5 acte materiale), iar fratele ei – de complicitate la această infracțiune.
Cei doi au de prestat o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei Săcele sau în cadrul Primăriei municipiului Braşov.
Pe latură civilă, inculpaţii, în solidar, trebuie să plătească părţii civile Agenția de Plăți pentru Agricultură suma de 563.776,14 lei la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuări fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial  Brașov i-au trimis în judecată pe cei doi.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2010 – 2014, inculpata, fiind ajutată de fratele ei, ar fi depus cu rea-credință la APIA mai multe documente cu un conținut nereal, pentru a obține pe nedrept bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafețe de pășune pe care nu le utiliza efectiv (60,45 ha în anul 2010, 60,11 ha în 2011, 60,11 ha în 2012, 61,70 ha în 2013 și 46,44 ha în 2014).

„În realitate, pășunea menționată a fost folosită în toată perioada de către alți fermieri care nu aveau obligația respectării vreunei măsuri de agromediu, condiție esențială pentru acordarea fondurilor. Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 563.776 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați”, au informat anchetatorii.

Dosarul a fost soluționat mai întâi de Tribunalul Brașov, iar ieri s-au pronunțat, definitiv, și magistrații de la Curtea de Apel Brașov (vezi AICI).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button