Delicte

BRAȘOV. Pagubă de 1 milion de lei în bugetul unor bănci, prin infracțiuni informatice! Ce condamnări au primit inculpații

 

Cinci persoane au fost condamnate la ani grei de închisoare, vineri, la Tribunalul Brașov, după ce în cursul anului trecut au fost „săltate” pentru infracțiuni financiare pe care le-au comis în grup organizat, obținând astfel în jur de un milion de lei, de la unități bancare din țară.

Cea mai dură pedeapsă a primit-o unul dintre lideri, Alexandru-Marius Stratulat. Găsit vinovat de „constituire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor prin sisteme informatice şi contra siguranţei acestora” și de numeroase infracțiuni de „acces ilegal la un sistem informatic” și de „efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos” (precum și de tentative la aceste infracțiuni), inculpatul a primit 14 ani de închisoare.

Un alt inculpat găsit vinovat de constituire a unui grup infracțional, Lucian Șeler, a fost condamnat de magistrații brașoveni la 8 ani și 8 luni de închisoare.

Tot pentru constituirea unei grupări infracționale, pentru acces ilegal la un sistem informatic și pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos a fost condamnată și inculpata Liliana Florentina Bordea, ea primind 5 ani și 8 luni de închisoare.

Alte două persoane – care s-au alăturat grupării – au fost condamnate la 4 ani și 2 luni de închisoare, respectiv la 5 ani și 8 luni de închisoare. Este vorba despre Răzvan-Radu Joița și Ionuț-Iustinian Pandelescu.

Pe latură civilă, inculpaţii Lucian Şeler, Alexandru Marius Stratulat şi Ionuț Iustinian Pandelescu au de plătit, în solidar, către Banca Carpatica 792.388 lei, iar către Alpha Bank suma de 158,55 euro. De asemenea, inculpaţii Lucian Şeler, Alexandru Marius Stratulat şi Liliana Florentina Bordea au de plătit, în solidar, către Banca Transilvania, 259.459,70 lei, potrivit sentinței Tribunalului Brașov.
Decizia instanței poate fi constestată în termen de 10 zile de la comunicare.
Dacă aceasta va rămâne definitivă, din pedepsele la închisoare vor fi scăzute perioadele petrecute de inculpați în stare de reținere, arest preventiv și arest la domiciliu (9 martie 2015 – 10 decembrie 2015 inclusiv). Toți cei cinci inculpați se află în prezent sub control judiciar.

Grupări infracționale „înfrățite”

În primăvara anului trecut, procurorii DIICOT Brașov au efectuat mai multe percheziții în țară, pentru a destructura două grupări infracționale care colaborau pentru a obține bani. Astfel, membrii uneia dintre ele luau aparate POS de la bănci şi, sub pretextul că ofereau servicii turistice, introduceau date de carduri obţinute fraudulos şi încasau banii de la bănci. În schimb, cea de-a doua grupare (din Constanţa) confecţiona aparatură care era montată pe ATM-uri, destinată copierii de carduri bancare.

Pe data de 9 martie 2015, procurorii au efectuat 22 de percheziții domiciliare în Predeal, Ploieşti, Bucureşti şi în Constanţa. În aceeași zi, anchetatorii i-au prins în flagrant pe doi dintre inculpați (constănțeni), în timp ce se deplasau spre Aeroportul Otopeni, de unde intenționau să plece în străinătate, unde să monteze dispozitive pe ATM-uri (dispozitivele au fost descoperite în autoturism). Astfel, Alexandru Marius Stratulat, Gheorghe Gabriel Cîrlan, Cristian Baciu, Marius Alexandru Mitu şi Ionuţ Răzvan Ursachi, toţi din Constanţa, au fost conduşi la DIICOT Braşov, după care reţinuţi şi propuşi spre arestare la Tribunalul Braşov. Pe lângă aceştia, în faţa magistraţilor au ajuns şi Lucian Şeler, Liliana Florentina Bordea, Răzvan Radu Joiţa şi Ionuţ Iustinian Pandelescu, din alte judeţe.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button