BRAŞOV. O grefieră a fost la un pas să fie dată afară din serviciu pentru fals în acte
O grefieră de la Tribunalul Braşov a fost sancţionată cu diminuarea salariului, după ce s-a constatat că a falsificat o adeverinţă de salariu şi a falsificat semnăturile celor din conducerea instituţiei, pentru a folosi actul la obţinerea unui împrumut bancar. În prima instanţă, se decisese ca grefiera să fie sancţionată prin excluderea din profesie. Cazul este trecut în breviar de jurisprudenţă disciplinară aferent perioadei 2008-2013, publicat săptămâna trecută de Şcoala Naţională de Grefieri.
Astfel, potrivit jurnaliştilor de la Lumea Justiţiei care au obţinut documentul, prin decizia nr. 25/20.07.2010 a preşedintelui Curţii de Apel Braşov a fost aplicată sancţiunea disciplinară „excluderea din profesie” împotriva grefierei A.B. de la Tribunalul Braşov pentru săvârşirea abaterilor disciplinare reglementate de art. 84 lit. g) si l) din Legea nr. 567/2004. Abaterile disciplinare au constat în faptul că grefiera a întocmit adeverinţa de salariu nr. 1585/19.11.2009, aparent emisă de Tribunalul Braşov, prin contrafacerea scrierii şi subscrierii acestui înscris oficial, menţionand stări de fapt neconforme cu realitatea şi semnând în locul preşedintelui instanţei şi al managerului economic, faptă prin care a adus o atingere gravă prestigiului justiţiei. S-a reţinut că fapta a fost săvârşită în dispreţul legii, cauzând grave consecinţe morale, etice, asupra prestigiului justiţiei şi asupra personalului auxiliar şi, de asemenea, a produs si consecinţe economice asupra patrimoniului persoanelor care au garantat pentru aceasta restituirea împrumutului contractat. (…) Prin sentinţa civilă (…) a Curţii de Apel Braşov, definitivă, a fost admisă contestaţia formulată de grefier împotriva deciziei sus-mennţionate şi a fost înlocuită sancţiunea excluderii din profesie cu sancţiunea reducerii cu 15% a salariului pe o durată de 3 luni (…)”.
Sursa citată precizează că breviarul la care facem referire cuprinde 62 de cazuri de abateri disciplinare ale personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor şi sancţiunile aplicate. Potrivit documentului, cele mai multe sancţiuni au fost date pentru abateri referitoare la profesionalism (37) şi la atitudinea în profesie şi în afara acesteia (10). Altele au vizat confidenţialitatea (7), prestigiul justiţiei (5), abuzul în funcţie şi conflictul de interese (2) şi imparţialitatea (1). Sancţiunile au constat cu precădere în „avertisment” şi în „reducerea salariului”, însa au existat şi cazuri în care membri ai corpului personalului auxiliar de specialitate al instantelor şi parchetelor au fost excluşi din profesie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.