BRAŞOV. Nu pot sau nu vor autorităţile să-l găsească pe proprietarul „casei groazei” de pe strada 13 Decembrie nr.5?
În condiţiile în care reprezentanţii instituţiilor publice abilitate refuză să dezvăluie identitatea proprietarului imobilului de pe strada 13 Decembrie (clădire lăsată de bună voie, cu intenţii numai de el ştiute, la cheremul boschetarilor), nu putem decât să speculăm că e o persoană protejată. În aceste condiţii, autorităţile care ar fi trebuit să intervină la eliminarea unui focar de infecţie, cu risc major pentru sănătatea populaţiei, se pot face părtaşe la acţiunile rău voitoare ale proprietarului, care se îngrijeşte să-şi plătească impozitul pe clădire, dar nu şi să-şi protejeze avutul.
Reamintim că, săptămâna trecută, din imobilul de pe strada 13 Decembrie nr. 5 au fost evacuaţi forţat, de vecini, nicidecum de autorităţi, aproximativ 20 de indivizi, cei mai mulţi veniţi de la Crizbav, cu mic, cu mare (printre ei se aflau doi bebeluşi), care au adunat în jurul lor, în ultimii ani, munţi de gunoaie. A fost un mediu numai bun pentru o „crescătorie” de şobolani, care au început să migreze prin vecini, existând oricând riscul izbucnirii unei epidemii. Cu toate acestea, toate instituţiile sesizate au rămas nepăsătoare la reclamaţiile vecinilor, care s-au apucat, în cele din urmă, prin forţe şi resurse financiare proprii, pe riscul lor, să degajeze zona, sătui de mirosul, mizeria şi scandalurile de acolo. Nu au uitat nici crima petrecută în acea casă cu trei ani în urmă, în urma beţiei dintre boschetari. Mai mult, oamenilor din zonă le-a fost teamă să nu se prăbuşească clădirea la un moment dat, văzând cum dispare, de la o zi la alta, ba o fereastră, ba o bucată de perete. Toate se întâmplau în mijlocul Braşovului, la şosea, lângă benzinăria OMW, în apropierea Universităţii Transilvania Braşov.
După patru zile de muncă intensă a celor angajaţi de vecini să facă dezinfecţia, dezinsecţia şi curăţenia (în casa altuia!!!), au apărut la faţa locului şi câţiva reprezentanţi ai autorităţiolor locale, care s-au „autosesizat” în urma articolelor din presă, nicidecum la reclamația scrisă a vecinilor. La drept vorbind, aceştia au răsuflat uşuraţi când au văzut ce curăţenie au făcut vecinii, felicitându-i chiar.
În urma acestei acţiuni de… verificare, din 21 august, în urmă cu câteva minute am primit raportul Poliţiei Locale, aprobat de directorul executiv Nicolae Aldea, raport pe care vi-l prezentăm integral:
„Poliția Locală Brașov a demarat procedurile de identificare a proprietarului imobilului de pe strada 13 Decembrie nr.5. Se intenționează chemarea acestuia la o discuție detaliată cu instituțiile locale pentru a da lămuriri cu privire starea insalubră în care a ajuns imobilul, ce a devenit un adăpost al oamenilor străzii. Aceștia au transformat clădirea într-un adevărat focar de infecție pentru întreaga zonă”.
„La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii locali i-au însoțit pe inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică Brașov (DSP Bv) la această adresă. Aici, câțiva oameni angajați de unul dintre vecinii imobilului, încercau să strângă și să evacueze mormanele de gunoaie depozitate în incintă”.
„DSP este singura instituție care are dreptul legal de a inspecta sanitar locuințele proprietate privată, însă doar cu acordul proprietarului sau cu împuternicire de la procuror, conform Ord. 824/2006 privind aprobarea normelor privind organizarea și funcționarea Inspectiei sanitare de stat (art. 11: «Inspectorii sanitari şi asistenţii inspectori, în timpul activităţii lor, au dreptul să intre în unităţile de orice tip din raza lor de autoritate, cu excepţia locuinţelor, pe care le pot inspecta doar cu acordul celor care ocupă locuinţa sau cu autorizarea din partea procurorului pentru efectuarea inspecţiei sanitare ori pentru instituirea măsurilor de prevenire şi control al bolilor transmisibile»)”
„Instituțiile publice autorizate să acționeze în aceste cazuri sunt în primul rând Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică (DSP) – pentru că acolo, dacă a fost o situație care să conducă la un focar de infecție, cei de la DSP sunt primii care trebuie să intervină și să ia măsuri, să asigure toate condițiile ca cetățeanul să nu sufere din cauza acelui focar. De asemenea, pot lua parte la aceste tipuri de acțiuni și cei de la Direcția de Servicii Sociale (DSS) și de la Direcția Generală pentru Protecția Copilului și Asistență Socială (DGPCAS), nu ca părți implicate direct, ci prin inspectorii de specialitate, care la fața locului trebuie să identifice persoanele cărora în caz de nevoie să le acorde sprijin de specialitate”
„Poliția Locală, conform competențelor legale, poate identifica persoanele care se perindă prin zonă, iar dacă nu dețin acte de identitate, le pot îndruma pe acestea pentru a intra în legalitate din acest punct de vedere. De asemenea, Poliția Locală colaborează cu celelalte instituții publice prin punerea la dispoziție a aspectelor constatate. Doar în cazul în care este vorba despre proprietatea municipiului, Poliția Locală are obligația să solicite firmelor de salubritate sprijin pentru ridicarea gunoaielor din zona respectivă în vederea aducerii spațiului la starea inițială”.
Mai departe, Poliţia Locală îşi susţine afirmaţiile exemplificând prin alte cazuri, „rezolvate”. Aşadar, în raport se mai specifică:
„…Așa cum a fost cazul înregistrat în această vară pe terenul situat după podul de cale ferată din apropierea Autogării 3. Zona fusese ocupată abuziv de câteva persoane fără adăpost. Poliția Locală a evacuat terenul respectiv și a acționat pentru curățarea zonei. De asemenea, echipele de intervenție din cadrul Poliției Locale au dezafectat un spațiu, aflat pe str. 13 Decembrie, care era în aceeași situație. Astfel, firmele de salubritate solicitate au eliberat de reziduuri și deșeuri menajere locul în care trăiau în condiții insalubre persoane fără adapost. Alte zone unde Poliția Locală a putut acționa, fiind vorba despre proprietăți ale statului și nu cu statut privat, au fost: În peșterile de După Ziduri – într-o acțiune în parteneriat cu Consiliul Județean Brașov – au fost identificate persoane fără adăpost care trăiau în zona respectivă într-o mizerie de nedescris. De asemenea, am fost sesizați de existența acelorași aspecte la fostul cinematograf Astra și la fostul cinema Modern. În aceste situații, am luat legătura cu serviciul de specialitate din Primărie care s-a ocupat de asigurarea zonei, după ce oamenii, care stăteau ilegal acolo, au fost evacuați. La fel s-a întâmplat și când diferite persoane au ocupat abuziv unele spații aparținând RIAL.”, a precizat directorul executiv al Poliției Locale Brașov, Nicolae Aldea.
Revenind la situaţia de la care am pornit…
„Despre situația de le strada 13 Decembrie nr. 5 pot să vă spun că, odată ce proprietarul va fi identificat, foarte probabil va fi și sancționat, fie pentru neîndeplinirea atribuțiilor pe care le avea privind menținerea curățeniei pe proprietate, fie pentru celelalte aspecte ce țin de disconfortul creat locuitorilor din zona respectivă. Pâna atunci, Poliția Locala Brașov va monitoriza zona pentru ca oamenii străzii să nu mai intre în imobil”.
Este surprinzător cât de mult durează identificarea de către o autoritate publică a unui locuitor al Braşovului, în condiţiile în care sesizările de către vecini au fost depuse din 10 august la: Primărie, Poliţia Locală, Garda de Mediu, DSP Braşov, Secţia 2 Poliţie.
Am apelat pentru acelaşi lucru, ca jurnalişti din partea trustului de presă Transilvania Expres, la Direcţia Impozite şi taxe locale, dar ni s-a răspuns: „Nu vă putem oferi informaţii cu privire la identitatea proprietarului (deci, se ştie cine este – n.r.), dar vă putem spune că este la zi cu plata impozitului pe imobil”.
citeşte şi
BRAȘOV. Cum a fost curățat de vecini locul unei crime
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.