Delicte

BRAŞOV. Fost poliţist, condamnat de Judecătoria Braşov la amendă penală, după ce ar fi profesat ilegal ca avocat

 

Un fost poliţist, absolvent al Facultăţii de Drept, dar nu şi membru în Barou, a fost condamnat la amendă penală, ieri, de Judecătoria Braşov, după ce ar fi profesat fără drept.

Inculpatul, pe nume Cristinel Stătulescu, a fost achitat pentru săvârşirea unei infracţiuni de ultraj (faptă din 21 iulie 2016, persoană vătămată Z.A.M.) şi a uneia de ultraj judiciar în formă continuată (actele materiale din vara anului 2013, respectiv din martie 2016, persoană vătămată G.A.M.).

În schimb, a fost condamnat la 4.000 de lei amendă penală, tot pentru ultraj, faptă înregistrată pe 21 iulie 2016, persoană vătămată fiind B.C..
De asemenea a primit amendă penală de 2.400 de lei pentru infracţiunea de „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi” şi 3.600 de lei amendă penală pentru „folosirea fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Naţională a Barourilor din România», «U.N.B.R.» sau «Uniunea Avocaţilor din România» sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta lege”.

În final, instanţa a contopit pedepsele şi a aplicat amenda cea mai mare, la care a adăugat o treime din suma celorlalte, rezultând 6.000 de lei amendă penală, echivalentul a 300 de zile-amendă (suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 20 lei). În cazul în care sentinţa va rămâne definitivă (există drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare), iar inculpatul nu va plăti amenda, riscă să activeze zilele de închisoare.

Pe latură civilă, instanţa a luat act că persoanele vătămate nu s-au constituit părţi civile în procesul penal, astfel că inculpatul nu este nevoit să plătească despăgubiri.

Cristinel Stătulescu a fost reţinut şi arestat preventiv din data de 26 septembrie 2016 până pe 22 decembrie 2016, apoi a stat în arest la domiciliu până pe 2 martie 2017, când măsura a fost înlocuită cu controlul judiciar.

Potrivit datelor oferite la vremea respectivă de autorităţi, bărbatul recruta clienţi şi le promitea că, în schimbul onorariului, îi apăra în justiţie, deşi judecătorii i-au interzis să pledeze. Situaţia lui a apărut în presă de mai multe ori, inclusiv atunci când a făcut greva foamei, în faţa Tribunalului din Sfântu Gheorghe, pe motiv că nu este lăsat să profeseze.

Avocatura.com notează că bărbatul a fost poliţist timp de 17 ani, în Covasna şi Harghita, iar în 2008 a absolvit Dreptul şi a înfiinţat un cabinet de avocatură, dar magistraţii nu l-au acceptat în instanţă, pentru că nu face parte din Barou.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button