BRAŞOV. Cunoaşteţi anturajul copilului vostru?
În această săptămână, în cadrul unui plan național de acțiune, IJP Braşov desfăşoară în unităţile de învăţământ şi zonele adiacente acestora activităţi preventive, pentru asugurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică. Astfel, zilnic au loc întâlniri cu elevii şi cadrele didactice pentru prezentarea unor teme din domeniul delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, identificarea elevilor cu comportament deviant şi consilierea acestora împreună cu cadrele didactice şi psihologii, identificarea persoanelor care nu îşi justifică prezenţa în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, etc.
Pentru a evita implicarea în săvârşirea unor fapte care contravin legii sau pentru a nu deveni victime ale infractorilor sau ale propriilor greşeli, poliţiştii recomandă părinţilor şi tinerilor următoarele:
- Încercaţi să menţineţi legătura între mediul familial şi cel şcolar, multe dintre informaţiile privitoare la dezvoltarea comportamentului infracţional pot fi furnizate de către cadrele didactice.
- Educaţi copiii în spiritul respectului faţă de regulamentul şcolar pentru a se putea integra în mediul şcolar şi mai apoi în cel social.
- Evitaţi violenţa şi injuriile în mediul familial. Acestea sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte care pot degenera în violenţe. Un limbaj controlat, fără jigniri, previne adesea escaladarea conflictelor.
- Sfătuiţi tinerii sa nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să evite frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc.
- Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător. Nu uitaţi că printre oamenii amabili şi binevoitori puteţi întâlni adesea escroci, care vă pot influenţa să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victimele acestora.
- Nu încurajaţi tinerii să îşi creeze conturi pe reţelele de socializare înaintea vârstei de 14 ani sau să posteze pe internet informaţii şi fotografii cu caracter personal.Verificaţi periodic activitatea acestora în mediul virtual.
- Feriţi-vă de plasatorii şi consumatorii de droguri, oricât de tentante ar fi „atenţiile” oferite (doze gratuite, bani, obiecte etc.). Dacă vă încurajează să consumaţi droguri, motivând că sunt „uşoare” şi nu au efecte negative asupra organismului, trebuie să vă dea de gândit. Altfel veţi plăti foarte scump, compromiţându-vă situaţia şcolară, familială, profesională, libertatea sau chiar viaţa.
- Întreţineţi un dialog permanent cu tinerii pentru a cunoaşte mediul, anturajul frecventat de aceştia, precum şi pentru a preîntâmpina un comportament deviant şi chiar delincvent.
citeşte şi
BRAŞOV. Acţiuni ale Poliţiei pentru siguranţa elevilor
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.