Delicte

BRAȘOV. Condamnată definitiv pentru bani obținuți ilegal de la APIA

 

O brașoveancă trimisă în judecată pentru infracțiuni de înșelăciune, obținere ilegală de fonduri, fals în declarații și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene a fost condamnată definitiv, astăzi, la Curtea de Apel Brașov.

Inculpata Elekes Magda a fost trimisă în judecată după ce, în perioada 2008 – 2012, i-a indus în eroare pe angajații APIA – Centrul Local Rupea, declarând în mod neadevărat că este proprietarul și utilizatorul suprafeței de 21,91 hectare teren agricol, situată în localitatea Mărtiniș, jud. Harghita, în scopul de a obține în mod injust sumele de bani aferente. „Ulterior depunerii acestor cereri, inculpata a obținut în perioada 2009 — 2013, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură — Centrul Local Rupea, beneficiind în mod nelegal, de suma totală de 150.702,69 lei”, au explicat anchetatorii.
Concret, procurorii susțin că inculpata a obținut bani prin depunerea la dosarele înregistrate la APIA documente false sau obținute în mod fraudulos de la Primăria Mărtiniș.

Pentru faptele sale, Elekes Magda a fost condamnată în primă instanță, la Tribunalul Brașov, la 2 ani și o lună de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani, dar procurorii Direcției Naționale Anticorupție au formulat apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Brașov.
Astăzi, magistrații Curții au decis să mențină sentința dată pe 6 iunie de Tribunal.

Obligații pe perioada de supraveghere

Pe durata supravegherii, inculpata va avea obligația de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate și de presta muncă în folosul comunității pe o peripadă de 60 zile la Primăria Rupea și Primăria comunei Homorod, în afara cazului în care starea de sănătate nu-i permite. De asemenea, va avea obligațiile de: a primi vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; de a anunța, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; de a comunica schimbarea locului de muncă; de a comunica informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Despăgubirile stabilite în instanță

Pe latură civilă, instanța a dispus ca inculpata să plătească Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură suma de 203.457, 09 lei şi dobânzile legale aferente ce se vor achita de la data ultimei plăţi şi până la achitarea efectivă a debitului. APIA a atacat cu apel decizia, însă acesta a fost respins ca tardiv de Curtea de Apel Brașov. Pe durata procesului, judecătorii au menținut măsurile asiguratorii instituite prin ordonanțele procurorului, pe 26 mai 2015, prin care s-a dispus instituirea unor popriri asiguratorii asupra conturilor aparținând inculpatei și asupra unei cote dintr-un imobil-teren din comuna brașoveană Ungra.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 146.220,68 lei reprezentând sume acordate inculpatei Elekes Magda pentru campaniile 2008-2012 și cu suma de 57.236,41 lei, reprezentând sume acordate inculpatei Elekes Magda în campaniile 2013-2014, corespunzător deciziilor emise pentru fiecare an.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button