BRAŞOV. Administratorul unei pensiuni, condamnat în primă instanţă, după ce ar fi obţinut ilegal fonduri nerambursabile depăşind jumătate de milion de lei
Trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov pentru obţinere ilegală de fonduri nerambursabile, administratorul unei pensiuni din judeţ a fost condamnat de Tribunalul Braşov la 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de 3 ani şi 2 luni.
Inculpatul, Traian Richard Branovici, a fost condamnat în primă instanţă ieri, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”, deşi nu şi-a recunoscut vina în faţa anchetatorilor sau în instanţă.
În acelaşi dosar a fost condamnată la amendă penală de 1.700 de lei şi societatea comercială pe care o administra când ar fi comis faptele, SC Ariana Turism SRL.
De asemenea, Traian Richard Branovici şi SC Ariana Turism SRL sunt obligaţi de Tribunal să plătească părţii civile Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale suma de 548.368,85 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi potrivit Codului de procedură fiscală.
Sentinţa nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
În cauză au fost menţinute măsurile asiguratorii asupra unor imobile ce aparţin SC Ariana Turism SRL şi asupra părţilor sociale deţinute proprirea asupra conturilor bancare aparţinând inculpaţilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2009-2013, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile („Realizare pensiune turistică Fundăţica”), inculpatul Branovici Traian Richard a manipulat procedurile de achiziţie lucrări de construire, declarând câştigătoare oferta unei firme pe care o controla în fapt. În acelaşi context, inculpatul Branovici Traian Richard a semnat în fals o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate în sensul că nu a avut nici un interes care să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a ofertelor, document depus ulterior la autoritatea contractantă – Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. De asemenea, inculpatul a mai depus şi alte documente ce cuprindeau date necorespunzătoare adevărului, în sensul că a respectat condiţiile de eligibilitate menţionate în cererea de finanţare şi anexele acesteia, precum şi în contractul încheiat”.
Potrivit anchetatorilor, prin aceste demersuri a fost cauzat un prejudiciu de 548.368 lei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.