Delicte

BRAŞOV. Administrator de firmă condamnat pentru obţinerea frauduloasă a 750.000 de lei, bani europeni

 

Administratorul unei societăţi comerciale din judeţul Braşov a fost condamnat în primă instanţă la 2 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani, după ce a obţinut ilegal fonduri europene în valoare de aproape 750.000 de lei. Inculpatul Barna Dragoş-Septimiu a fost condamnat de Tribunalul Braşov, vineri, fiind găsit vinovat de săvârşirea, în formă continuată, a infracţiunii de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
În cauză există drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Dacă decizia va fi definitivă, inculpatul Barna Dragoş-Septimiu va avea de prestat muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei Predeal sau în cadrul Primăriei Municipiului Braşov.
Totodată, va avea de plătit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor paguba comisă, respectiv suma de 747.986,01 lei, la care se adaugă penalităţi şi accesorii până la data plăţii efective.

Bani europeni obţinuţi pe nedrept

Inculpatul este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că, în cursul anului 2008, „în calitate de administrator al unei societăți comerciale și membru în comisia de evaluare oferte, cu ocazia derulării proiectului S.A.P.A.R.D. — «Atelier pentru prelucrarea lemnului în Feldioara», a întocmit documente care cuprindeau date necorespunzătoare adevărului sau inexacte (cereri oferte pentru achiziția de echipamente și răspuns, corespondență societăți ofertante, contracte, ordine de plată, facturi) privitoare la derularea unor proceduri de achiziții utilaje de prelucrare a lemnului și autovehicule”.

Aceste documente au fost prezentate de inculpat Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R., fostă A.P.D.R.P.) fiind avute în vedere la analizarea cererilor de plată pentru a justifica rambursarea unor cheltuieli pretins a fi efectuate. Astfel, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene în suma totală de 502.207, 81 lei, potrivit anchetatorilor.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 747.986,01 lei, reprezentând valoarea integrală a finanțării nerambursabile decontată de autoritatea contractantă, la care se adaugă penalități și accesorii până la data plății efective.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button