Bărbat țepuit de 12.000 de euro, în criptomonede

Bărbat țepuit de 12.000 de euro, în criptomonede
Un sibian a pierdut aproximativ 60.000 de lei după o înșelătorie prin SMS. Banii lui se aflau într-un portofel virtual de criptoactive, iar bărbatul a fost păcălit de un mesaj care părea să îl avertizeze că altcineva încearcă să îi acceseze contul. Escrocii l-au convins pe român să își transfere criptomonedele înainte ca acesta să își dea seamă că a fost prada unei țepe. Bărbatul păgubit spune că a sunat la un număr de telefon care i-a fost furnizat în SMS, informează Digi 24.
„M-am speriat, am apelat la numărul de telefon din acel SMS. Cei care au răspuns la telefon s-au prezentat ca fiind din partea aplicației”, spune sibianul. Acesta a discutat timp de o oră cu escrocii, care l-au convins să parcurgă mai mulți pași, care au dus în final la pierderea a 12.000 de euro. Mi s-a transmis faptul că trebuie să îmi fac un nou portofel virtual pe o aplicație mai securizată. Mi-am făcut acel cont. Am transferat alături de ei o parte din criptomonedele pe care le dețineam”, a mai spus el.
După ce a rămas fără activele din portofel, nimeni nu i-a mai răspuns la telefon. Experții dau câteva sfaturi utilizatorilor de telefoane inteligente, pentru a evita astfel de capcane.„Nu trebuie furnizată parola, acel two factor authenticator care provine de la un google authenticator. De asemenea, dacă avem fonduri într-un cont extern nu trebuie să furnizăm acel side fraze, acel șir de caractere pe care îl deținem doar noi”, a spus un expert în tranzacționarea criptomonedelor pentru sursa citată.
Polițiștii avertizează că acest fel de înșelătorii sunt din ce în ce mai dese.
„O metodă prin care infractorii își atrag victime este investment scams / investment frauds, practică ce implică asumarea identității reprezentanților unor companii de stat, companii private, firme de curierat sau instituții bancare de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false”, a spus purtătoarea de cuvânt a IPJ Sibiu, Elena Walter.
În 2024, furturile de criptoactive au ajuns la 2,2 miliarde de dolari în toată lumea, conform unui raport al unei firme de specialitate. Noile tehnologii fac mesajele înșelătoare să fie din ce în ce mai credibile.„Mare atenție la mesajele nesolicitate pe care le primim pe diferite programe de mesagerie, platforme de social media. Datoria inteligenței artificiale și automatizării activității infracționale, aceste mesaje sunt din ce în ce mai credibile, mai actuale si foarte țintite pentru profilul nostru de utilizatori”, spune Dan Cîmpean, șeful Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Sunt unii prea proști pentru a avea bani pe mână.