Au spart casele unor oameni de afaceri din Brașov, Bacău și Ialomița. Detalii din dosarul falșilor „mascați”
Au spart casele unor oameni de afaceri din Brașov, Bacău și Ialomița, dându-se drept „mascați” aflați la percheziții. Hoții sunt judecați în prezent la Curtea de Apel Brașov, unde procesul se află în fază de recurs. MYTEX.RO anunța în luna ianuarie că inculpații din dosar au fost condamnați în primă instanță, respectiv la Judecătoria Brașov – vezi: La Brașov: Condamnări de până la 14 ani de închisoare în dosarul tâlharilor care foloseau în fals calități oficiale. Victimele erau atacate în propriile locuințe. Zilele acestea, presa centrală și nu numai a amintit din nou despre caz, în contextul în care se apropie sentința definitivă.
Polițiștii din județele Brașov, Ilfov, Ialomița și Bacău au efectuat ancheta, după ce, în vara anului 2021, oameni de afaceri din România au căzut pradă hoților. Tâlharii acționau la pont. Intrau în timpul nopții peste oameni, în vilele lor și le furau banii și bijuteriile de mare valoare, dându-se drept polițiști („mascați”) aflați la percheziții. Victimele realizau că n-au loc percheziții doar atunci când li se cerea cu fermitate să indice locul unde țin banii, bijuteriile sau alte bunuri de valoare. În perioada iunie-septembrie 2021, au dat trei atacuri în casele unor oameni de afaceri din Brașov, Bacău și Ialomița.
Informațiile necesare înaintea atacurilor le primeau de la cunoștințe ale victimelor (într-unul dintre cazuri bănuită a fost femeia care făcea curățenie, iar într-un alt caz, informator ar fi fost un colaborator al omului de afaceri – care aducea marfă la magazinele acestuia). Cine oferea ponturi valoroase, primea un procent din pradă.
Primul jaf a avut loc în județul Brașov, pe 26.06.2021, conform sursei citate. Tâlharii știau că familia care deține casa se află în vacanță, dar nu și că în vilă se aflau părinții unuia dintre proprietari. Chiar și așa, au dus planul la îndeplinire. Din această casă au furat 15.000 euro, 20.000 lei, precum și mai multe bijuterii din aur, estimate la suma de aproximativ 50.000 lei. Se pare că o parte dintre bijuterii au fost aruncate ulterior într-un lac de acumulare, întrucât hoții au considerat că nu sunt valoroase. Înainte de a părăsi vila din Brașov, hoții au încuiat victimele într-un dulap și le-au luat telefoanele ca să nu poate anunța poliția imediat.
Al doilea jaf a avut loc în Bacău, în data de 18.08.2021, la o familie de afaceriști chinezi care dețin mai multe magazine în zona Moldovei. Hoții au plecat cu 262.500 lei și bijuterii din aur de 24 k. În acest caz, omul care le-a oferit pontul hoților a fost un colaborator al cetățeanului chinez.
Al treilea jaf a avut loc într-o comună din județul Ialomița, în data de 8.09.2021.
Spre ghinionul făptașilor, în acel moment, victima nu avea în casă sume mari de bani. Astfel, au plecat cu 4.000 de lei, pe care afaceristul îi ținea într-un sertar. Făptașii erau deja interceptați și urmăriți de polițiști.
Deși cu antecedente penale, hoții au făcut mai multe greșeli (detalii aici) în timpul primelor două jafuri, astfel că au fost identificați și urmăriți de anchetatori.
Vezi aici sentința Judecătoriei. Curtea de Apel Brașov ar urma să se pronunțe în caz în data de 27 aprilie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.