„ATINGERI NEDORITE”… IPJ Brașov, campanie de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor
Inspectoratul de Poliție a Județului Brașov prin Biroul de Analiza și Prevenire a Criminalității demarează, luna aceasta, activități în cadrul campaniei naționale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „ATINGERI NEDORITE”. Campania se va desfășura până în luna mai a anului viitor.
„Obiectivul principal al acestei campanii îl constituie creșterea nivelului de informare al copiilor, părinților și publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui tip de abuz, respectiv creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale acestuia”, au informat reprezentanții IPJ Brașov.
„Abuzul sexual conține certe elemente de abuz fizic și psihologic și reprezintă o categorie aparte de rele tratamente aplicate minorului. Abuzul sexual cuprinde atragerea, convingerea, folosirea, coruperea, forțarea sau obligarea de către un adult a minorului la participarea la activități sexuale care servesc nevoilor sexuale ale adultului”, au explicat polițiștii brașoveni.
În cadrul campaniei, copiii vor învăța despre resursele pe care le au la dispoziție atât pentru a se informa, cât și pentru a primi consiliere specializată.
Materialele informative pentru copii sunt realizate de psihologi din cadrul Asociației Telefonul Copilului.
Copiilor le este dedicată și un site care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale conciliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.
Victimele agresiunilor sexuale pot suna gratuit la nr. 116 111, (Asociația Telefonul Copilului), pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma online https://www.116111.ro.
„Recomandăm părinților: Comunicați deschis, direct și de la vârstă fragedă cu copilul dumneavoastră despre faptul că nimeni nu are voie să-l atingă fără acordul lui. Învățați-l să vă spună tot ce i se întâmplă. Copilul trebuie să simtă mereu că poate vorbi cu părinții despre orice. Asigurati-vă că, atunci când nu știe dacă un comportament este acceptabil, vă va cere ajutorul. Activitatea copilului ar trebui să fie monitorizată în permanență, atât în viața reală, cât și în mediul online, însă nu transformați acest proces într-un control excesiv care să îl determine să se ascundă de dumneavoastră. În cazul în care bănuiți că asupra copilului dumneavoastră a fost comis un abuz sexual, sesizați de urgență fapta la 112”, au transmis polițiștii brașoveni.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.