Delicte

Afacere ilegală cu medicamente pentru diabet / 13 reținuți

Afacere ilegală cu medicamente pentru diabet / 13 reținuți

Poliția Română a descoperit o rețea de trafic cu Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity, medicamente pentru diabetici utilizate și pentru efectele lor de pierderea rapidă a kilogramelor. Produsele obținute cu rețete falsificate la o clinică privată și decontate ilegal erau vândute pe rețelele sociale. Prejudiciul adus CNAS este de 217.000 Euro, scrie stirileprotv.ro.

Activitatea infracțională s-a estompat în ianuarie 2024, în baza unei sesizări făcute de CNAS, în urma unui control făcut la clinica respectivă, când au constatat că rețetele pentru medicamentele respective erau prescrise de medici care nu aveau specializarea necesară. În tot acest timp, au avut de suferit bolnavi de diabet, care nu își mai găseau tratamentul, iar Casa de Asigurări de Sănătate ar fi pierdut cel puțin un milion de lei.

Ofițerii Serviciului de Investigații Criminale au descins în zeci de locuințe din București și Ilfov după ce au aflat că medicamente folosite de diabetici doar pe bază de prescripție ar fi fost vândute pe piața neagră. Potrivit autorităților, creierul afacerii ar fi o asistentă medicală în vârstă de 32 de ani.
Asistenta medicală, care era și recepționeră la punctul de lucru al Clinicii din cartierul Bucureștii Noi, ar fi introdus – spun anchetatorii – în sistem datele a sute de pacienți și ar fi generat astfel aceste rețete, compensate sută la sută, fictive.
Nu mai puțin de 140 de farmacii din București și Ilfov ar fi eliberat aceste medicamente, însă nu pacienților menționați în rețete, ci unor intermediari care le vindeau pe platforme online, celor care își doreau să slăbească într-un timp scurt.
Grav este ca traficul cu ozempic și ribelsus ar fi afectat lanțul de aprovizionare pentru diabetici.

„A fost o perioadă de timp lipsă de pe piață din diverse motive care au făcut imposibilă inițierea tratamentului sau continuarea lui pe doze mai mari“, a declarat conf. Dr. Anca Pantea Stoian, medic primar diabetolog.

În România, aceste medicamente se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, sunt incluse în Programul Național de Diabet Zaharat (PNS5) și sunt decontate 100% de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
13 din cei 17 suspecti, au fost reținuți. Împreună cu asistenta medicală și șefa ei de la clinică, au ajuns în spatele gratiilor un medic, opt farmaciști, dar și intermediarii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button