Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. O expoziţie inedită, care te pune pe gânduri

  • expo-Centrul Multi (9)_256530.JPG
  • expo-Centrul Multi (3)_256531.JPG
  • expo-Centrul Multi (8)_256532.JPG
  • expo-Centrul Multi (6)_256533.JPG
  • expo-Centrul Multi (11)_256534.JPG
  • expo-Centrul Multi (12)_256535.JPG
  • expo-Centrul Multi (14)_256537.JPG
  • expo-Centrul Multi (17)_256538.JPG
 
Amural [A4], a patra ediție a celui mai important festival de arte vizuale din Brașov, s-a încheiat de multă vreme, dar la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania (clădirea Rectoratului din Livada Poştei foto) vă mai aşteaptă până în 23 septembrie creaţiile a trei tineri artişti: o expoziție de pictură semnată de Ion Văcăreanu, sculpturile din hârtie (papier mâché) ale Alinei Marinescu și instalațiile lui Martin Balint. 

Pictorul acestei ediții, Ion Văcăreanu, este brașovean, participant la numeroase expoziții și evenimente în România, Germania, Austria și Serbia. Stilul său poate fi încadrat în noul val românesc de pictură, într-un fel de expresionism pop. Sau nu. Pentru că astfel de delimitări nu își mai au rostul în ziua de azi.
Arta sa e o sintetizare de oameni încastrați social, mâncați de timp și rupți de realitate. De aceea, artistul transpune setul acesta de compartimentări în maniera colajului, în tonuri neutre și cu accente animaliere, făcând trimitere la latura instinctuală și primară a omului.
Intenția artistului este ca munca lui să fie privită drept o asumare a simplității firii umane și a identității aparent pierdute într-un contemporan obscur și difuz. De aceea nu vom avea în expoziție numai un pictor, ci și un jurnalist al culorilor și tablourilor sociale.

Alina Marinescu a absolvit UnArte București și este artist vizual. E alături de Amural de la prima ediție. Prin demersul ei artistic explorează efectele relațiilor interumane și universul în care acestea se desfășoară.
Este atrasă de tot ce este viu, dar și de lucrurile banale și viața lor interioară.
Arta este un instrument de autocunoaștere prin care reușește să-și explice și să înțeleagă lumea în care trăiește.
Îi place să experimenteze cu tehnici mixte, adăugând la întregul proces frânturi din propriul univers. Alina este preocupată în special de ilustrație, această înclinație fiind vizibilă chiar și în lucrările sale de sculptură. Pentru  a pregătit o selecție de sculpturi din hârtie (papier mache) din seriile Out of Love și Insight.

Puteţi da formă şi „suflu” unei păpuşi gonflabile

Martin Balint face instalații. Spune povești interactive al căror curs îl stabilești împreună în final chiar tu.
A absolvit Academia de Artă din Veneţia fiind specializat în noi tehnologii în artă și istoria artei contemporane. Are în portofoliu expoziții internaționale precum Bienala Europeană de Artă Contemporană Manifesta, Bienala de Artă din Veneția, Miniartextil în Paris și Como sau Crossbreeds în Viena.
La Amural [A4] a venit cu BLO500 or How to Shape Undisclosed Identities. O instalaţie interactivă formată din păpuşi gonflabile, mici, negre, fără identitate. Păpuşile zac într-o dezordine aparentă, iar în acel spaţiu, o voce gravă (video), pe un ton egal, fără nuanţe, înşiră în engleză cuvinte şi sintagme într-o ordine aleatorie (sau nu), fără sau cu legătură între ele. Potrivit artistului, instalaţia ridică problema relaţiei dintre individ şi categoria socială: ce face o persoană să fie parte a unui anumit mecanism social? Individul este cel care determină percepţia asupra categoriei sociale? Care este rolul fiecărei persoane în contextul contemporan în care categoria socială este un principiu statistic şi ni se refuză necesitatea fundamentală de a fi trataţi ca oameni, nu ca numere. Vizitatorii expoziţiei sunt invitaţi să umfle şi ei alte păpuşi, să participe la ritualul de a da formă prin propria suflare unei „persoane”, lăsând în interiorul acesteia propriul aer din plămâni, astfel dându-i o identitate ascunsă. 

Aveţi aici lista a ceea ce enumeră „crainicul” (the voice over): 

A gang of protesters. An army. A platoon. Inflatable dolls in a production factory. Working children. Callisthenics dancers. Human rights demonstrators. A riot. Forced exodus. Strangers posing in a memory group photo. Nomads. Homeless people. John Doe. Jane Doe. Unidentified victims. A choir. A theatre audience. Children in a playground. A mass grave. A peace march. A war march. A pride parade. A concert crowd. Tourists in historical places. A carnival. New neighbours. One night standers. Chaturbate performers. Strippers. Online porn actors. Hotel staff. Cleaners. Domestics. Street artists. Backing vocalists. Web hackers. Undocumented refugees. Un-documentable refugees. People in witness protection programs. Sex workers. Incognito government agents. Expelled new born babies. Unnamed humanoid dolls. People wearing balaclavas. Crossdressers. Inner airflow blowers. Identity shapers. People in Zentai suits. Non-disclosure agreement signers. Human imitating bots. Chancellors of disguise. Sociopaths. Haters on Twitter. Violent football fans on the streets.Little traffic light men. Untraceable serial killers. Off-the-grid loners. YouTube commentators. Identity thieves. Whistle blowers. Go-go dancers. Terrorists. Cloistered nuns. Film extras. Masked Jihadi fighters. Nameless characters in novels. Women wearing burqas. Ghost writers. Ghosts. Celebrities’ bodyguards. Doppelgängers. Graffiti artists. Sex cruisers in a park by night. Unrecognisable characters in famous paintings. Gun runners. Stalkers. Flashers. Old people attracted to dogging. Orchestra players. Corpses used in anatomy classes. Hermits. Nudists on a beach. Amateur vigilantes. Ninjas. A commando squad. Clowns. Living statues in a historical square. A mime assembly. Illuminati. Shadows attached to people.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare