Coronavirus

Update BRAȘOV. Dotare la Spitalul de Copii. Aparatura va fi și la dispoziția pacienților adulți trimiși de DSP la test COVID

  • IMG-20201204-WA0020_284857.jpg
  • IMG-20201204-WA0018_284854.jpg
  • IMG-20201204-WA0021_284855.jpg
  • IMG-20201204-WA0017_284853.jpg
  • IMG-20201204-WA0016_284851.jpg
  • IMG-20201204-WA0022_284856.jpg
 

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov a fost amenajat un Compartiment de biologie moleculară dotat cu toate echipamentele necesare efectuării de teste pentru depistarea infectării cu noul coronavirus – BRAȘOV. Adrian Veștea, încă o vizită de lucru….

La echipamentul Real-Time PCR funcţional încă din luna iunie s-a adăugat încă unul, astfel că în perioada următoare aici vor putea fi testaţi nu doar pacienţii spitalului, ci şi alte persoane care prezintă simptome de infectare.

În contextul crizei sanitare din acest an, conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov a făcut demersurile pentru înfiinţarea unui Compartiment de biologie moleculară în cadrul Laboratorului de analize medicale. Acestea au început în 16 iulie, când s-a solicitat asistenţa de specialitate din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Braşov, documentul în acest sens fiind eliberat pe 7 august. 

Pentru crearea compartimentului a fost necesară regândirea spaţiului Laboratorului de analize medicale. Cu fonduri totalizând 76.312 lei, alocate din bugetul Consiliului Judeţean s-au realizat lucrări de reamenajare a spaţiilor existente, renovarea acestora şi crearea de noi circuite funcţionale, ele fiind încheiate în cursul lunii octombrie. În paralel, în intervalul 25 august – 21 septembrie s-au desfăşurat procedurile de achiziţie a echipamentelor necesare dotării Compartimentului de biologie moleculară.

Potrivit informaţiilor furnizate de dr. Anca Ilea, medic primar de laborator, aparatura achiziţionată (termobloc, cabină lucru, analizor, ultramicrocentrifugă extractor de acizi nucleici, echipament RT-PCR, hote cu flux laminar) a fost livrată şi instalată până în 9 noiembrie. Apoi s-au derulat procedurile în vederea achiziţionării de reactivi şi consumabile necesare echipamentelor menţionate, materialele fiind furnizate în 25 noiembrie. Totalul sumelor destinate dotării Compartimentului de biologie moleculară a ajuns la 679.306 lei, fonduri alocate spitalului tot din bugetul judeţean pe anul 2020. 

Pentru noul compartiment al laboratorului, conducerea spitalului a solicitat Consiliului Judeţean Braşov suplimentarea schemei de personal al laboratorului cu un post de cadru medical superior. Procedura se află în desfăşurare.

„De la momentul instalării aparaturii s-au efectuat procedurile de instruire a personalului existent, utilizând reactivi şi consumabile DEMO, realizându-se aproximativ 50 de testări RT-PCR SARS-CoV-2 pentru pacienţii şi personalul spitalului. În 6 noiembrie, DSP Braşov a eliberat Autorizaţia Sanitară de Funcţionare a spitalului care include în structura funcţională şi Compartimentul de biologie moleculară. În aceeaşi zi au fost înaintate către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul DSP Braşov, documentele necesare includerii laboratorului în lista centrelor acreditate unde se pot efectua teste pentru Covid-19. Solicitarea se află în curs de soluţionare la Ministerul Sănătăţii”, a explicat Monica Săbăduşi, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov. 

Săbăduși a amintit că, începând cu luna iunie, Laboratorul spitalului dispune de un echipament rapid de testare RT-PCR de urgenţă, de tip point-of-care. Acest echipament funcţionează din momentul instalării. Până în prezent, pe acest aparat au fost efectuate 189 de teste RT-PCR SARS-CoV-2 pentru cazurile medico-chirurgicale ajunse în Unitatea de Primiri Urgenţe.

Începând din7 decembrie, testarea RT-PCR SARS-CoV-2 pentru toţi pacienţii şi aparţinătorii internaţi, precum şi pentru personalul angajat vor fi efectuate în cadrul laboratorului Spitalului Clinic de Copii. În momentul în care Ministerul Sănătăţii va include laboratorul pe lista centrelor acreditate, va fi posibilă efectuarea de testări şi pentru pacienţii programaţi de către DSP Braşov.           

„Ţinând cont de evoluţia pandemiei, continuăm să ne preocupăm de dotarea tuturor unităţilor medicale din subordinea noastră cu echipamente, aparatură şi materiale sanitare, astfel încât să răspundă prompt necesităţilor de asistenţă medicală din ce în ce mai crescute la nivelul judeţului Braşov. În acest an, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii a beneficiat de un buget-record de 6.056.000 de lei, cu 50% mai mare decât sumele pe care le-am alocat în 2019, iar rezultatele sunt vizibile. Condiţiile în care se desfăşoară activitatea medicală în cadrul spitalului sunt foarte bune, având în vedere că în ultimii patru ani au fost reabilitate şi modernizate spaţiile de la toate etajele clădirii, practic toate saloanele, secţiile clinice şi compartimentele sale”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button