Expres

Cât de mult câștigă hackerii din vânzarea datelor personale și cum poți evita problemele

Expansiunea puternică a mediului online vine și cu riscuri aferente unei astfel de dezvoltări: hackerii, acești pirați moderni ai “apelor virtuale”, profită de vulnerabilitate unor website-uri și aplicații, dar mai ales de lipsa de atenție a utilizatorilor de internet. Prea puțin responsabili cu datele lor personale (inclusiv financiare), prea puțin atenți la detalii, oamenii ajung să plătească scump modul în care se expun online, adesea fără să conștientizeze greșelile decât atunci când este prea târziu. 

În cele mai multe cazuri, utilizatorii observă furtul datelor personale abia atunci când pierd bani sau atunci când nu mai au acces la anumite conturi digitale și nici măcar nu identifică modul în care s-a ajuns la acele probleme. De la momentul vulnerabilității până la atentatul efectiv asupra datelor personale poate dura ceva timp, căci cei mai mulți hackeri comercializează datele furate către parteneri infractori sau către colaboratori de ocazie pe dark web (internetul ascuns, unde se realizează foarte multe acțiuni în afara legii).

Utilizatorii de internet petrec tot mai mult timp conectați la mediul online, atât pe dispozitive fixe, cât și pe smartphone, tabletă și laptop, chiar și atunci când sunt în mișcare, folosind adesea rețele wireless – rețele publice sau puse la dispoiziție de diverse persoane. Hackerii sunt adesea inventivi, dar uneori profită doar de modul vulnerabil în care se expun utilizatorii. Sunt potențiale victime în special persoanele cu mai puțină experiență online, dar oricine poate ajunge într-o astfel de postură nedorită.

Cum să eviți să furnizezi hackerilor datele tale personale

Orice operațiune ai realiza pe internet, trebuie să acorzi maximă atenție la detalii. Când accesezi un website unde introduci date de autentificare sau dacă îți faci un cont nou de utilizator pe diverse platforme, cel mai bine este să introduci manual adresa de acces în browser. Verifică să fie adresa corectă, website https, securizat. Nu da click niciodată pe linkuri din social media pentru ca apoi să te loghezi pe anumite conturi sau să introduci date personale! Multe pagini sunt clonate, falsificate, prin metode de tip phishing, o foarte populară înșelăciune electronică.

Multe infracțiuni se leagă de partea de social media și divertisment în general. Atenție la website-urile cu filme și seriale pentru care nu plătești acces. Accesezi conținut pus la dispoziție de obicei ilegal, deci furnizorul caută de obicei să obțină venituri prin alte metode de asemenea lipsite de etică… De asemenea, website-urile cu jocuri pot reprezenta risc major, deci trebuie să acorzi atenție tuturor detaliilor. 

În categoria de jocuri de noroc online, evită orice asociere cu platforme care nu dețin licența locală acordată de ONJN, autoritatea națională în acest domeniu. Chiar dacă vrei pacanele slots sau jocuri pe bani reali, alege doar website-uri licențiate și aplicații de încredere, despre care găsești informații relevante online.

La cumpărături online, alege doar website-uri și aplicații consacrate, cu provideri de plăți cunoscuți, care garantează oferirea unor sisteme securizate complet pentru plățile cu cardul pe internet.

Cât valorează datele personale pe internet

Cele mai puțin valoroase, dar cele mai des comercializate date personale sunt adresele de email și numerele de telefon. Există numeroase moduri în care acestea sunt colectate, când completezi diverse formulare pe website-uri nesecurizate ori când cazi în capcana unor concursuri false propagate prin intermediul rețelelor de social media.

Cele mai prețioase sunt, desigur, datele legate care permit accesul la bani – date pentru logare în conturi de internet banking (pentru contul bancar), date ale cardului, cu sau fără PIN. În funcție de sumele dintr-un cont bancar, hackerii vând datele financiare la prețuri variate, dar mereu cu discount considerabil, chiar și peste 90% din valoarea teoretică a banilor din contul tău. Și asta pentru că folosirea banilor fără urme este complicată și presupune riscuri suplimentare. De exemplu, un card cu sold de 1000 USD este estimat a se vinde la 80 USD de către hackeri, conform datelor disponibile online.

Foarte populare au devenit furturile de date pentru acces în social media, la conturi de Facebook, Instagram, Tik Tok sau chiar WhatsApp. La fel se întâmplă în cazul conturilor de Gmail sau Yahoo Mail. Hackerii obțin datele de logare ale contului, apoi schimbă parola și solicită chiar utilizatorului o plată pentru transmiterea datelor noi. Sumele solicitate sunt de obicei mici, de 50 – 100 de dolari, pentru a crește rata de succes a operațiunilor. Tranzacționabile în afara legii pot fi și conturi furate de Netflix sau Uber ori alte aplicații de aceste tipuri.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

Gândiți-vă la un lucru: ăștia vor ca tot toți să fie obligați să aibe „cip” la bolintin. Mai gîndiți-vă că băncile și guvernele vor să facă numerarul să dispară. Acum aduceți-vă aminte ce au pățit șoferii din Canada la proteste.… Citeşte mai mult »

Back to top button