Spectacol in memoriam Carmen Dobrescu
Spectacol in memoriam Carmen Dobrescu. Astăzi, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, va fi prezentat spectacolul cu opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, un spectacol in memoriam Carmen Dobrescu, regizor și fost director al Operei Brașov, decedată în decembrie anul trecut.
Născută în 10 iulie 1933, în Giurgiu, Carmen Dobrescu a fost în două rânduri director şi regizor al Operei Braşov, prima dată între 1979 şi 1984, iar a doua oară din 1993 până în 2000. Regizoarea a realizat un număr impresionant de emisiuni şi filme muzicale, care acoperă întreaga gamă de genuri: de la folclor şi varietăţi până la spectacole de operă montate special pentru televiziune, spectacole de teatru, filme-eseu, filme-portret ale unor personalităţi muzicale din ţară sau străinătate. În paralel cu activitatea din TVR, a realizat peste 50 de titluri de operă şi operetă.
„Nunta lui Figaro”, operă plină de contraste
„Nunta lui Figaro” este o operă plină de contraste, cu arii melodioase, care, la rândul lor evoluează dintr-un cântec liniștit, într-o explozie sonoră fulminantă.
Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Pierre Caron de Beaumarchais – La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.
Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de quiproquo-uri neprevăzute şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea.
Inedit, cuplu profesor – ucenic pe scenă
Distribuția spectacolului de sâmbătă este următoarea: Figaro – Alin Anca (invitat), Susanna – Silvia Micu (debut), Contesa – Anda Pop, Contele Almaviva – Adrian Mărcan, Cherubino – Elisa Gheorghe (debut) – invitat, Don Bartolo – Dan Popescu, Marcellina – Cristina Roșu, Don Basilio – Cristian Dicu, Don Curzio – Mugurel Oancea, Antonio – Andrei Lucian Ionescu (debut), Barbarina – Andromeda Nemeș, Zwei mädchen – Alina Ichim, Geanina Tomescu (debut). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov.
La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia: Rodica Garștea. Mișcare scenică: Nermina Damian. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Marilena Aldea. .
Un fapt inedit în distribuția spectacolului din 28 ianuarie este și prezența, pe scena Operei Brașov, a unui cuplu profesor – ucenic: soprana Anda Pop, ce va interpreta rolul Contesei, o va avea alături pe studenta sa, Elisa Gheorghe, care va debuta în rolul Cherubino.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.