Expres

Marele actor Mihai Bica a dispărut brusc și prematur (video)

Marele actor Mihai Bica a dispărut brusc și prematur. Este doliu în lumea teatrului brașovean și sibian. Marele actor Mihai Bica – care nu a avut toată gloria pe care o merita – a plecat dintre noi vineri, 27 ianuarie. La doar 59 de ani, moartea sa neașteptată a produs un mare șoc. Actorul, care era și pictor, se pregătea pentru vernisajul expoziției sale, pe 3 februarie, la Sibiu. Mihai Bica era cel care interpreta radiofonic scrierile Părintelui Arsenie Boca.

„Uriaș blând, cu voce inconfundabilă”

„Ce ianuarie crud! A început cu moartea lui Adam Puslojic și se încheie cu cea a lui Mihai Bica. Sunt fără grai! S-a dus un mare actor, un imens iubitor de poezie și recitator, un artist deplin, un Om! Ce păcat că ne-am văzut mereu pe grabă și pe sărite! Dumnezeu să-l odihnească! Păcat că nu a apucat să participe la vernisajul expoziției sale din 3 februarie de la «Cafeneaua literară» din Sibiu”, a transmis pe Facebook scriitorul brașovean Laurențiu-Ciprian Tudor.
Pe pagina de facebook a actorului se pot găsi numeroase mesaje de la oamenii care l-au cunoscut și apreciat. „Un mare actor, unul dintre zugravii lui Dumnezeu a plecat acasă. Mihai Bica – Rămas bun om bun, rămas bun actor uriaș, rămas bun voce inconfundabilă, rămas bun”, este unul dintre mesajele postate.
Uriașul cel blând, marele actor Mihai Bica a plecat spre cea parte. Spiritul său înalt, cumințenia inimii sale și vocea de bas cu care te îmbrățișa vor fi de acum ecourile trecerii sale. Smerenia și modestia îi înnobilau statura impunătoare, privea fenomenele și mai ales oamenii din jur cu o profunzime odihnitoare. L-a iubit mult pe Dumnezeu; mânat de pasiunea de a aprinde lumini în semenii săi, îngrijind izvoare, prietenii îi erau mlădițele propriei ființe. S-a stins încet, înțelept, tot mai mult, până ce s-a învăluit, definitiv, în strălucirea cea nepieritoare, în sfârșit odihnind”, arată un alt mesaj postat pe pagina acestuia.

Cunoscut și ca pictor

Actorul era cunoscut și pentru tablourile sale, urmând să aibă pe 3 februarie o expoziție personală. „Am văzut azi – și am privit îndelung – tablourile actorului Mihai Bica, pregătite să fie expuse. Alături de luminoasa carieră în spațiul filmului și al scenei deschise, în simbioză cu gestul și cuvîntul, distinsul meu prieten ne dezvăluie acum o altă cameră secretă a sufletului și minții sale: fascinația pentru forme și culori. Merită văzută/privită această expoziție, pentru că numai așa vom avea imaginea integrală a personalității lui Mihai Bica”, a scris zilele recente Ion Dur, profesor din Sibiu, pe pagina sa de facebook.

Director al Teatrului Național din Sibiu

Marele actor Mihai Bica a dispărut brusc și prematur. Mihai Bica s-a născut în 10 decembrie 1963 la București. Timişorean de origine, el a intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” în anul 1983. A studiat cu Olga Tudorache, care îi avea ca asistenţi pe Florian Pittiş şi Florin Zamfirescu. Numele actorului Mihai Bica este legat și de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. La început ca actor, apoi director al instituţiei. Din 1988 şi până în 2000 a urcat pe scena sibiană, oferind interpretări de excepţie. A jucat și la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București și Teatrul Mic.
În 1988, a jucat în primul său film, „O vară cu Mara”. Alte roluri notabile a avut în „È pericoloso sporgersi”, „Apostolul Bologa” (2018) și „Ca niciodată: A fost odată” (2020).

De mai bine de 20 de ani la Teatrul „Sică Alexandrescu”

Din 2002 era actor al teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov, unde a avut, de asemenea, roluri interpretate magistral.
Câteva dintre rolurile de la Teatrul „Sică Alexandrescu”
Domnul Griffin, din „Fanteziile sexuale ale soţului meu aproape că m-au înnebunit”
Bărbatul, din „Un bilet spre fericire”
Agentul 1, din „Moartea accidentală a unui anarhist”;
John Smith, din „Prins în plasă”;
Pantalone, din „Mincinosul”;
Bora Soric, din „Cu sufletul nu-i de glumit”;
Semion Semionovici Poțiekalnikov, din „Sinucigașul”;
Polonius şi Actorul, din „Rosenkrantz şi Guildenstern”
John Smith din „Prins în plasă”

Voce strălucitoare a teatrului radiofonic

Glasul unic al lui Mihai Bica, dublat de un talent extraordinar, strălucește în zeci de spectacole radiofonice, începând cu anul 2002, când a jucat în „Lacrimi de sânge” de Costin Manoliu, în regia lui Gavriil Pinte. De atunci, Mihai Bica a devenit un colaborator apropiat al Teatrului Național Radiofonic. O prezență sonoră tulburătoare, în spectacole din seria „Biografii, memorii” sau în piese din seria „Dramaturgi români contemporani”.
Actorul Mihai Bica este cel care a reuşit să dea glas şi viaţă învăţăturilor şi trăirilor unui om îndumnezeit precum Părintele Arsenie Boca – în serialul radiofonic dedicat Părintelui Arsenie, realizat după scenarii de Costin Manoliu, regia Nicolae Mărgineanu. A fost Daniil Sandu Tudor (scenariu – Costin Manoliu, regia – Dan Puric), Părintele Zosim Oancea (scenariu – Costin Manoliu, regia – Gavriil Pinte), Constantin Brâncoveanu (scenariu – Iuliana Mateescu și Costin Manoliu, regia – Nicolae Mărgineanu) Monseniorul Ghika, (scenariu – Raisa Radu, regia – Maria Agnesa Pușcașu) – pe care i-a întruchipat convingător, cu emoție și vibrație creștină.
Vocea lui Mihai Bica rămâne în Fonoteca Teatrului Național Radiofonic în atâtea spectacole radiofonice în regia lui Cristian Munteanu, Gavriil Pinte, Mihai Lungeanu, Alexandru Dabija, Dan Puric, Petru Hadârcă, Claudiu Goga, Maria Agnesa Pușcașu. Ultima înregistrare la care a participat a fost în noiembrie 2020, în „Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarăului”

Dumnezeu să-l odihnească!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

Alt deces subit? O fi de la oua, dupa cum au descoperit, de curand, marii ”savanti” britanici. Da, da, cititi si va cruciti. De la oua, care au o componenta ce ingroasa sangele si apar cheaguri ->AVC-uri… Nu e de… Citeşte mai mult »

Back to top button