Dr. Grigorescu, exasperat de „petardați”
Dr. Grigorescu, exasperat de „petardați”. Dr. Dan Grigorescu, șeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, a lansat un avertisment dur la adresa celor care folosesc petarde.
„Șapte ani de când, cu puţin timp înainte de fiecare revelion «propovăduiesc în pustiu» că petardele ar trebui să dispară de pe piaţa mai mult sau mai puţin neagră a momentului. 7 ani de când am inventat substantivul «petardat», introducându-l în Fondul Principal de Cuvinte al limbii române, exasperat de faptul că în Spitalul de Urgenţă din Braşov, cu toate avertismentele publice posibile, obosisem să facem puzzle din mâinile inconştienţilor sau ignoranţilor auto-mutilaţi în prag de An Nou”, a scris, sâmbătă, medicul Dan Grigorescu pe Facebook.
El și-a însoţit mesajul cu două fotografii extrem de dure, care arată imagini cu consecinţe ale folosirii petardelor. De altfel, Facebook a decis să le ascundă. E la latitudinea internautului dacă vrea să le vadă.
„Chimia simbiotică a cuvintelor «petardă» şi «retardat»”
Dr. Grigorescu, exasperat de „petardați”. Medicul, care este şi cadru didactic universitar, a făcut şi un scurt portret al „petardatului”.
„Experienţa mea de peste două decenii în domeniu îmi permite să consider «petardatul» un substantiv eminamente de gen masculin, având pluralul forma cea mai răspândită în spaţiul «carpato-ponto-danubian». Am creat acest nou cuvânt în încercarea de a nu fi considerat un personaj lipsit de empatie faţă de cei care, bătându-şi joc (din inconştienţă sau ignoranţă) de integritatea lor somatică ar putea fi consideraţi mai degrabă retardaţi decât ghinionişti. Chimia simbiotică a cuvintelor «petardă» şi «retardat», strâns legate de spiritul sezonului, a condus la naşterea acestui nou termen. Pe care îl doresc dispărut cât mai curând şi din «peisajul lingvistic» românesc, şi din cel medico-chirurgical”, mai scrie medicul.
Acesta adaugă că îşi doreşte „ca jocul cu petarde al amatorilor să fie abandonat cât mai curând, lăsându-i pe profesionişti să le manevreze”.
„Iar pe noi, medicii, să nu mai fim nevoiţi să încercăm imposibilul când ştim de la bun-început că încercăm degeaba! La mulţi ani cu mâini (şi feţe) întregi, România!”, mai scrie Dan Grigorescu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.