IPJ Brașov, acțiuni în cinci școli și licee din oraș, în trei zile, pentru prevenirea faptelor de tip bullying și nu numai
IPJ Brașov a derulat acțiuni în cinci unități școlare din Brașov, în trei zile.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroului Siguranța Școlară, alături de polițiști din cadrul Secțiilor 1 și 5 Poliție Brașov, precum și polițiști din cadrul Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității, au participat la activități de informare a elevilor și a cadrelor didactice la clase de ciclu gimnazial și liceal din cadrul: Școlii Gimnaziale nr 27 Brașov, Școlii Gimnaziale nr 8 Brașov, Colegiului Național Johannes Honterus, Liceului Andrei Mureșanu Brașov și ai Liceului Tehnologic Silvic „Dr Nicolae Rucăreanu ” Brașov.
Activitățile au avut loc în perioada 13 – 15 decembrie. În total, 680 de elevi de la clasele V-XII din cele cinci unități de învățământ au avut parte de lecții utile în viața de zi cu zi.
Acțiuni de acest tip au loc la nivelul întregului județ. Acestea urmăresc o bună colaborare cu școlile, pentru a găsi soluţii la problemele şi riscurile ce apar şi pot afecta siguranţa în școli.
Totodată, se dorește identificarea elevilor cu comportament deviant şi consilierea lor. Consilierea are loc împreună cu cadrele didactice şi consilierii școlari. Totodată, se urmărește identificarea persoanelor care nu îşi justifică prezenţa în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ.
Polițiștii au prezentat teme privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a violenței în incinta și zona adiacentă unității de învățământ, precum și legate de siguranța rutieră și în mediul online.
Au fost prezentate aspecte legate de prevenirea și combaterea fenomenului de bullying. S-a discutat și despre răspunderea penală și contravențională a minorilor și consecințele juridice ale faptelor ce contravin legii.
Recomandări pentru adulți:
-Încercaţi să menţineţi legătura între mediul familial şi cel şcolar. Multe dintre informaţiile privitoare la dezvoltarea comportamentului infracţional pot fi furnizate de către cadrele didactice.
-Educaţi copiii în spiritul respectului faţă de regulamentul şcolar. Astfel, copiii se pot integra în mediul şcolar, apoi în cel social.
-Sfătuiţi tinerii să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Să evite frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase (unde se consumă alcool, substanțe stupefiante sau se practică jocuri de noroc).
-Evitaţi violenţa şi injuriile în mediul familial. Acestea sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte care pot degenera în violenţe. Un limbaj controlat, fără jigniri, previne adesea escaladarea conflictelor.
-Întreţineţi un dialog permanent cu tinerii pentru a cunoaşte mediul, anturajul frecventat de aceştia.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.