Expres

Povestea eroului din Predeal îngropat de viu

Povestea eroului din Predeal îngropat de viu

S-a întâmplat în 1916, când Predealul era sub ocupație austro-ungară. Așa cum ne-a relatat Ioan Codleanu (foto), doar trei oameni mai rămăseseră în localitate. Străbunicul său, Gheorghe Drăguș, Nicolae Popovici, fost cărăuș, și Maria Derdelea. Ceilalți se refugiaseră pe la Câmpina sau Ploiești.

Pe 23 octombrie 1916, potrivit lui Ioan Codleanu, cei trei au fost arestați și aduși în lagăr la Brașov. După două săptămâni de cercetări și chinuri, au fost condamnați la moarte.

„Popovici și Derdelea au fost executați prin împușcare. Străbunicul meu, Gheorghe Drăguș, a fost dus în pădure și pus să sape o groapă. Acolo a fost aruncat și îngropat de viu. Auzind toate acestea, Regele Ferdinand l-a decorat cu Ordinul Steaua României pentru merite de țară deosebite. Gheorghe Drăguș, având 76 de ani, a făcut parte din comandamentul grănicerilor. N-a vrut să divulge secrete militare. Datorită acestui fapt, se spune, Primul Război Mondial s-a încheiat cu 6 luni mai devreme”, ne-a spus Ioan Codleanu.

Ulterior, Gheorghe Drăguș a fost decorat și de mareșalul Ioan Antonescu, așa cum ne-a precizat nepotul său.

Pentru eroismul de care a dat dovadă, Gheorghe Drăguș a fost împroprietărit de către rege cu 78 de hectare de teren în zona Gârbova, spre șoseaua națională.

„Membri ai familiei mele au fost printre primii locuitori ai cătunului Predeal, ulterior devenit oraș. Vreau să-i păstrez memoria străbunicului meu, asta și pentru că nu se mai vorbește nimic de trecut. Este ca o lecție de istorie”, a subliniat Ioan Codleanu.

El a vorbit cu primarul din Predeal, spunându-i să amintească și de străbunicul său cu ocazia sărbătorii de 1 Decembrie. Aceasta este programată a avea loc pe platoul de lângă gara stațiunii.

Povestea eroului din Predeal îngropat de viu

Activ în Revoluția din ’89

Ioan Codleanu ne-a precizat că a fost angajat activ în Revoluția din 1989. Are o diplomă pentru merite deosebite în cadrul Revoluției Române.

„Am păzit tunelurile de cale ferată de la Predeal-Timiș. Atunci se punea problema distrugerii acestora, prin explozie. Apoi, am participat la paza orașului Predeal. Am fost «pe baricade» din 22 decembrie ’89 până în 30 martie 1990”, a menționat Codleanu, fost schior fondist și biatlonist.

Ca o urmă de regret, Ioan Codleanu a punctat că 22 de ani s-a zbătut ca familia sa să intre în posesia terenului străbunicului său: „Am câștigat în instanță. Dar nici până acum n-am fost pus în proprietate”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button