Sacrificiile făcute de brașoveanul George Buta
Sacrificiile făcute de brașoveanul George Buta
George Buta, singurul român medaliat cu aur la biatlon (role) seniori, urmează antrenamente extrem de solicitante.
Dinamovistul brașovean spune că sportul de performanță necesită multe sacrificii. Pentru a depăși rezultatele existente, el se dedică total pregătirii pentru marile competiții. Pregătire care presupune și 7 ore de antrenament intens zilnic. Asta implică un efort aerob, stabil, de lungă durată, în care consumă aproximativ 600-700 calorii pe oră, la temperaturi de până la -20 de grade Celsius.
„Sportul de performanță necesită multe sacrificii. Pentru mine este deja un stil de viață, am sportul în sânge. Știu foarte bine ce am de făcut. Antrenament, odihnă, mai puțin viață personală. Depinde de antrenament, de perioada în care te afli. Poți face un antrenament care durează 6 -7 ore sau antrenamente de o oră și jumătate”, a declarat George Buta, conform Federația Română de Schi Biatlon.
Gheorghe Gârniță a descris cum se desfășoară antrenamentele
Pregătirea pentru competițiile de biatlon presupune, într-un sezon, între 700 și 900 de ore de efort. Asta fără timpul petrecut în poligonul de tragere. George Buta urmează 500 de sesiuni de antrenament într-un sezon și în care ritmul cardiac ajunge la 170/180 de bătăi pe minut.
„Un biatlonist se antrenează într-un sezon undeva între 700-900 ore de efort, fără să luăm în considerare timpul petrecut în poligonul de tragere. La pregătirea fizică generală, cele mai lungi antrenamente durează 6-7 ore. Implică un efort aerob, stabil, de lungă durată, în care sportivul consumă aproximativ 600-700 calorii pe oră.
În perioada precompetițională, durata antrenamentelor scade, iar intensitatea lor crește. Antrenamentele de intensitate ridicată a efortului se efectuează cu arma. Sportivul trebuie să fie capabil sa tragă foarte precis, după ce schiază la viteză foarte mare. Are un ritm cardiac de peste 170/180 de bătăi pe minut atunci când intră în poligonul de tragere”, a explicat antrenorul Gheorghe Gârniță, vicecampion mondial la Minsk, în 1974.
„Complexitatea schiului biatlon are un grad foarte ridicat. Sportivul trebuie să schieze la capacitatea maximă a organismului aproape tot traseul. În același timp, trebuie să nimerească în serii de câte cinci, discuri ce au un diametru 4.5 mm la poziția culcat, respectiv 115 mm la poziția picioare, la o distanță de 50 de metri. Totul contratimp, având frecvența cardiacă la peste 170 de bătăi pe minut. Să nu uităm, competițiile se pot desfășura la temperaturi de până la minus 20 de grade”, a completat antrenorul.
George Buta este campion mondial în proba de super sprint 7,5 km la Campionatele Mondiale de biatlon pe role de la Nove Mesto (Cehia) în 2021. Sportivul a avut atunci patru trageri fără penalizare şi a terminat cursa cu timpul de 19 min 36 sec 5/10. A fost urmat în clasament de rusul Iaroslav Kostiukov, la 11 secunde, şi de belgianul Florent Claude, la 15 sec 7/10.
Sacrificiile făcute de brașoveanul George Buta
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.