Expres

Fierbere mare la RIAL. Se cer demisii, se anunță grevă

Fierbere mare la RIAL. 87 de salariați ai societății din 102 cer demiterea conducerii executive. Totodată, solicită și demisiile celor din Consiliul de Administrație – CA și Adunarea Generală a Acționarilor – AGA. În caz contrar, vor să declanșeze conflictul de muncă și să intre în grevă.
Angajații au semnat deja un memoriu în acest sens, pe care ar urma să-l depună astăzi la Registratura RIAL.

Salariații nu sunt de acord cu planul de redresare propus de conducerea societăţii comerciale, aflate în subordinea Consiliului Local. Planul prevede transformarea Serviciului Comercial (care se ocupă de administrarea patrimoniului) într-o direcţie în cadrul Primăriei. RIAL ar urma să rămână doar cu sectorul de construcţii.
„Se dorește ruperea acestei societăți. În primul rând se dorește ca, încet, încet, să rămânem fără locuri de muncă și practic aceasta este situația acuma, la momentul dat. Dacă nu vor renunța, vom merge mai departe pe toate căile legale pe care le avem: conflicte de muncă, greve, participare la ședințele de Consiliul Local, să ne expunem problemele exact așa cum sunt ele, să spunem adevărul gol-goluț”, a explicat reprezentantul salariaților, Mugurel Constantin Vladu.

Drepturile bănești nu sunt achitate la zi

Fierbere mare la RIAL. În plus, salariații spun că nu au nici contract colectiv de muncă nou, anteriorul expirând în luna iunie.

„La momentul de față, salariile, drepturile bănești ale conducerii executive și membrilor Consiliului de Administrație sunt achitate la zi, iar noi, ca salariați, drepturile bănești nu le avem achitate la zi. În sensul că indexarea conform contractului colectiv de muncă, cu 10,87%, care trebuia aplicată la 1 ianuarie 2022 nu s-a aplicat; prima de Paști, conform contractului colectiv de muncă, nu este achitată nici în ziua de astăzi, iar primele de vacanță, de concediu sunt achitate undeva la 50% – 55% la momentul de față. Deci, noi, angajații, nu avem drepturile salariale achitate la zi, în condițiile în care conducerea executivă și Consiliu de Administrație le au achitate la zi și nu avem nici contract colectiv de muncă”, a adăugat Mugurel Constantin Vladu.

Săptămâna trecută, directorul RIAL, Sorin Jula, explica faptul că o soluție pentru redresarea societății ar fi separarea celor două componente – partea de administrare a spațiilor publice și private ale municipalității și cimitirului municipal să intre în subordinea Primăriei, iar partea de tehnic să fie transformată în societate, care să preia lucrările de construcții sau reparații solicitate de Primărie. Asta pentru că, potrivit directorului, în prezent, societatea ar fi într-un relativ blocaj intern.

Propunerea a fost trimisă Primăriei, care nu a dat un răspuns deocamdată.

Potrivit lui Jula, în acest an, societatea înregistra, la jumătatea anului, pierderi de aproximativ 300.000 de lei. Salariații spun că trebuie incluse și pierderile din 2021, de aproximativ 5,5 milioane lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
2 ani în urmă

Ați citit oameni buni, ce de „drepturi” au trântele bugetare? Prime „de aia”, prime „de cealaltă”, indexări…? Marș la privat cu putorile. La un lucru au dreptate: de ce incapabilii din conducere sunt la zi cu toate și ei nu.… Citeşte mai mult »

Back to top button