Brașovul, iluminat în albastru o seară
Brașovul, iluminat în albastru o seară.
Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi astăzi colorate în albastru, la solicitarea Lions Club Brașov. Scopul e de a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului. Aceasta e declarată pe 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.
Insulina, descoperită de un român
Data a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul dintre cei doi premianţi Nobel creditaţi cu descoperirea insulinei. E vorba despre fiziologul şi farmacologul canadian Frederick Banting (născut la 14 noiembrie 1891). El a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat salvarea unui număr impresionant de vieţi omeneşti în ultima sută de ani. Abia la 50 de ani după ce lucrarea lui Paulescu a fost publicată, erau recunoscute descoperirile făcute de Paulescu. Murray Anderson, un profesor de fiziologie la College of Medicine din Glasgow, a
Într-o ediţie din 1971 a publicaţiei Journal of the History of Medicine and Allied Sciences, Murray nota:
„Insuficientă recunoaştere i-a fost acordată lui Paulescu, distinsul savant român care, în perioada în care echipa din Toronto abia îşi începea cercetarea, reuşise deja să extragă hormonul antidiabetic al pancreasului şi să-i demonstreze eficienţa în reducerea hiperglicemiei la câini diabetici”.
Cum poate fi prevenit diabetul tip 2
Brașovul, iluminat în albastru o seară.
Diabetul zaharat este o boală cronică, netransmisibilă, caracterizată printr-un nivel ridicat al glicemiei în sânge. Acesta e provocat de defecte în producerea şi/sau folosirea necorespunzătoare a insulinei în organism. Diabetul de tip 1 este caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism. Diabetul de tip 2 presupune prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină decât la omul normal. Însă organismul nu o poate folosi din diverse motive. De asemenea, diabet de tip înseamnă și o cantitate mai mică faţă de normal.
Potrivit specialiștilor, alimentaţia nesănătoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice, stresul, poluarea excesivă sunt câteva dintre cauzele care astăzi au făcut că diabetul să se răspândească. Prevenția are un rol hotărâtor în controlul diabetului prin metode naturale. Alimentația sănătoasă, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt principalele metode prin care se poate preveni această afecțiune. Fructele și legumele proaspete, alimentele bogate în vitamine și acizi grași Omega 3 sunt o sursă de hrană care pot reda starea de sănătate dorită, prevenind astfel afecțiunile. De asemenea, şi activitatea fizică este un factor important de prevenţie.
Unul din doi adulți e nediagnosticat
În 2017, în România erau înregistrate 1.785.300 de cazuri de diabet la adulți cu vârsta între 20 și 79 de ani.
În fiecare an, peste 4,5 milioane de persoane mor din cauza diabetului zaharat (1 deces la 7 secunde ). Zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum bolile cardiovasculare, insuficiența renală, boli neurologice, orbire și amputare.
Unul din doi adulți cu diabet este nediagnosticat. Astfel, mulți pacienți neglijează boala, iar în momentul diagnosticului complicațiile sunt deja instalate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
„Unul din doi adulți e nediagnosticat”. Minciuni.Nu există decât lucovid. Sporuri se dau doar pentru el, 85%, injecții există doar pentru el, fonduri doar pentru el. De ce nu mai latră, prăpădiții, despre doze, carantine, nazi-pass? DE CE? ghiță, moldovan,… Citeşte mai mult »