Care sunt orele de liniște și sancțiunile pentru cei care le „tulbură”
Știați care sunt orele de liniște? Legislația prevede ore de liniște în intervalul orar 22.00-8.00 şi în intervalul 13.00-14.00. Cine nu le respectă riscă amendă. Potrivit Poliției Române, Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:
– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.
În adunarea generală a asociației de proprietari a unui bloc se pot stabili şi alte ore de liniște/odihnă. În acest caz, programul se afișează la vedere.
Sacțiunile
Nerespectarea orelor de linişte la bloc poate aduce amenzi de peste 1.000 de lei.
Cei care fac gălăgie în orele de liniște se pot alege cu amenzi de până la 1.500 de lei.
Amenda pentru nerespectarea orelor de liniște în intervalele precizate pleacă de la 500 de lei și poate ajunge la 1.500 de lei, în funcție de gravitatea situației și antecedente.
Legea se aplică atât în cazul persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Amenzile sunt aceleași în ambele situații.
Cei care își deranjează de mai multe ori vecinii în decurs de 24 de ore pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Pot fi puși și la muncă în folosul comunității (70-120 de ore), potrivit stirilekanald.ro.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.