Pensii speciale raționalizate și „înghețate”, recomandă Banca Mondială
Pensii speciale raționalizate și „înghețate”. Într-un raport trimis Guvernului, Banca Mondială analizează sistemul public de pensii și reforma acestuia în cadrul PNRR și emite propuneri pentru ca pensiile speciale să fie aduse în linie cu principiul contributivității, iar noi categorii să nu fie create.
„Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va aduce în linie cu principiul contributivității.
– Toți participanții contribuie cu 25% din venit către sistemul general de pensii ori, în cazul militarilor, către bugetul de stat;
– Definiția de venit brut în această propunere este egalizată între pensiile de serviciu (altele decât cele militare) și sistemul general de pensii;
– Beneficiile variază în funcție de salariu și anii de serviciu pentru toate pensiile de serviciu. Cei care participă mai mult timp și contribuie cu mai mult primesc beneficii mai mari;
– Veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu vor fi calculate la media veniturilor pe perioadă mai lungă de timp, fiind astfel redusă posibilitatea de abuz;
– Ratele de acumulare pentru fiecare an de serviciu sunt egalizate și reduse, având în vedere că beneficiul în cazul serviciului complet este redus, perioada de timp de îndeplinire a criteriilor de eligibilitate pentru a primi beneficiul este mărită iar beneficiile pentru cei care au mai mult decât serviciul minim necesar și mai puțin decât serviciul complet necesar primirii beneficiului sunt acum reduse în proporție cu durata serviciului;
Vârstele de pensionare vor fi aceleași
– Vârstele de pensionare vor fi aceleași precum în planul general de pensii, iar condițiile pentru pensionarea mai devreme ca urmare a condițiilor de muncă sunt aceleași pentru angajații din planul general de pensii și pentru cei cu pensiile de serviciu.
Nu vor fi create noi categorii de pensii speciale, iar actualele categorii vor fi raționalizate.
Această propunere nu creează noi categorii iar, după o perioadă de tranziție, egalizează termenii și condițiile pentru pensiile speciale în cazul tuturor celor șase categorii.
Astfel, pensiile speciale sunt raționalizate. Este responsabilitatea Parlamentului să se asigure că nu sunt create noi categorii.
Actualele pensii speciale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de venitul obținut.
Perioada minimă de contribuție va fi similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
Sistemul reformat se bazează pe principiul contributivității
Cei care lucrează mai mult timp vor primi pensii mai mari iar ratele de acumulare din toții ani de contribuție sunt egalizate.
Aceasta este conformă cu principiul de vechime. Procentul din venitul obținut la pensie a fost redus de la 80% la 65% din venitul brut, conform cerinței.
Perioada propusă pentru contribuția minimă în cazul pensiilor de serviciu este mai lungă decât perioada minimă în sistemul general de pensii.
Protecția deciziei Curții Constituționale se va referi doar la pensiile magistraților și nu la alte categorii și se va referi doar la limitele explicite în argumentele Curții.
Această propunere reduce beneficiile, crește vârstele de pensionare și mărește durata necesară de serviciu pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv cele pentru judecători și procurori.
Decizia Curții Constituționale mai stipulează că beneficiul judecătorilor și procurorilor ar trebui să fie apropiat ca valoare de ultimul salariu.
Considerăm că beneficiul de 65% din salariile brute îndeplinește cerința deoarece are ca rezultat o pensie netă de 95% sau mai mult din salariul net. Este aproape de un întreg salariu.
Nicio pensie specială nu va depăși venitul obținut în timpul perioadei de contribuție. Există o prevedere în propunerea noastră ca nicio pensie la momentul pensionării să poată depăși 100% din venitul net la momentul pensionării”, arată raportul trimis Guvernului de către Banca Mondială, cu propunerile de reformare a sistemului de pensii.
Recomandările Băncii Mondiale pentru sistemul de pensii
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
PENSIILE SPECIALE TREBUIE DESFIINȚATE!!! TOATE!!!
PENSIONAREA DOAR LA 62-65 DE ANI.
DEMILITARIZAREA ADEVĂRATĂ A M.A.I.-ULUI.
DESFIINȚAREA NORMEI DE HRANĂ.
DOAR ÎN RRRUMÂNISTAN S-A PUTUT CA O HAITĂ „PENSIONATĂ” LA 45 DE ANI SĂ AIBĂ PENSIA MAI MARE DECÂT SALARIUL!!!