Expres

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” are loc și la Brașov

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” Brașov.

Mai multe ONG-uri, reunite în rețeaua VIF (Violența Împotriva Femeilor) organizează duminică, 23 octombrie, Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” în București, Cluj, Brașov, Timișoara, Sibiu, Iași, Giurgiu, Mizil și Valea Seacă (jud. Bacău).

Manifestația are scopul de a atrage atenția asupra problemei violenței împotriva femeilor din România, pentru a cere autorităților să susțină cu adevărat lupta împotriva violenței de gen.

La Brașov, organizatorii sunt Rețeaua VIF, prin Asociațiile Pas Alternativ și Psihosfera, din Brașov. Acestea au ca parteneri Rețeaua Profesioniștilor din Domeniul Prevenirii și Combaterii Violenței Domestice din județul Brașov (R.P.P.C.VD) și Rețeaua Învingătoarelor – grupul de suport #ȘIEUREUȘESC Brașov, alături de organizații neguvernamentale și grupuri de initiațivă locale.

Adunarea se face începând cu ora 14.30 la Aula Sergiu Chiriacescu. Pornirea coloanei, la ora 15, pe traseul Bdul Iuliu Maniu – str. Nicolae Iorga – Rectorat – Bdul Eroilor – Modarom – str. Republicii. Punct final ora 17,30 Piața Sfatului (la fântână). Vă puteți alătura marșului de oriunde de pe traseu.

Femeile din România nu sunt în siguranță nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă, spun inițiatorii acțiunii.

Astfel, printre solicitările cu ocazia acestei manifestări se numără finanțarea de la bugetele locale a serviciilor sociale necesare supraviețuitoarelor violenței, înființarea unor centre de criză pentru victimele violului și finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență.

„Avem în vedere și alte elemente, și anume nevoia de servicii sociale în Brașov pentru victimele violenței, mai ales în varianta de regim de urgență.

Adică, atunci când se întâmplă să nu poată să rămână în locuință, să avem unde să o îndrumăm.

Avem nevoie de finanțarea programelor educaționale pe toate nivelurile de prevenire și combatere a violenței domestice și nu numai”, a explicat președinta Asociației Pas Alternativ, Iolanda Beldianu.

Pe pagina de Facebook a evenimentului sunt oferite mai multe detalii despre acțiune:

Ce ne dorim de la acest marș? #vremsăfimînsiguranță!

Femeile din România nu sunt în siguranță nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă.

Ieșim în stradă pentru a cere bugete pentru serviciile sociale specializate pe violență domestică. Sistemul de protecție a supraviețuitoarelor violenței este subfinanțat.

Lipsa de mecanisme concrete de alocare a bugetelor, cultura învechită și stereotipurile contribuie la o societate în care femeile și fetele nu sunt în siguranță.

Ieșim în stradă pentru a cere bugetarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate, adaptate și accesibile pentru învingătoarele violenței de gen.

În 2022 femeile din România sunt în continuare agresate, iar unele dintre ele ucise, chiar dacă au ordin de protecție.

Nu avem suficiente servicii specializate, adaptate nevoilor și accesibile pentru supraviețuitoarele violenței de gen sau pentru agresori.

Unele instanțe de judecată continuă să minimizeze gravitatea faptelor de violență împotriva femeilor.

Serviciile sociale specializate pentru victimele violenței de gen sunt subfinanțate la nivel local și județean.

Serviciile de consiliere pentru agresori sunt puține sau necunoscute.

Centrele de intervenție în caz de violență sexuală inexistente în regiunea Centru.

Ieșim în stradă ca să cerem decidenților să susțină, prin alocarea de resurse, lupta împotriva violenței de gen din România.

Școlile și universitățile fac pași timizi în a combate situațiile de abuz, hărțuire sexuală și bullying, fără o acțiune coordonată.

Locurile de muncă sunt spații nesigure pentru femei, în care se întâmplă frecvent acte de hărțuire sexuală și discriminare.

Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violență, căreia îi cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autoritățile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe și a acționa în astfel de situații.

Vrem să fie alocate resurse umane și financiare pentru a combate formele de violență împotriva femeilor, pentru ca dreptul nostru la siguranță să nu rămână doar pe hârtie.

Vino la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!” pentru a-ți arăta solidaritatea și pentru a trage un semnal de alarmă alături de noi. Siguranța femeilor și fetelor este importantă!

CEREM:

Finanțarea de la bugetele locale a serviciilor sociale, publice și neguvernamentale, necesare supraviețuitoarelor violenței și comunităților;
Cel puțin un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori și un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.

Programe finanțate permanent de la bugetul de stat în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și fetelor pentru organizații neguvernamentale.

Finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență

Cel puțin un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice.

Centre specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.

Acolo unde este cazul, solicităm traducători pentru limba maghiară, limba romani, limba ucraineană, limba rusă, alte limbi care să faciliteze accesul femeilor din minoritățile etnice și a femeilor migrante la servicii specializate de asistență juridică și consiliere psihologică și socială.

Asigurarea accesului public la servicii de planificare familială și de sănătatea reproducerii. Obligativitatea instituțiilor medicale de stat de a presta aceste servicii gratuit și accesibile tuturor femeilor din fiecare județ.

Programe de educație, consiliere și terapie pentru agresori;

Alocarea unui număr mai mare de psihologi și psihiatri în penitenciare pentru expertizarea deținuților care sunt eliberați condiționat.

Îmbunătățirea serviciului de probațiune pentru monitorizarea deținuților condamnați pentru fapte de violență sexuală, după punerea lor în libertate, concomitent cu alocarea de fonduri pentru programe de integrare socială a deținuților puși în libertate.

Promovarea informației despre implementarea sistemului de monitorizare a agresorilor domestici prin intermediul brățărilor electronice și extinderea programului în toate județele.

Vă invităm să veniți alături de Rețeaua învingătoarelor și de cea a profesioniștilor, pentru a deveni o singura VOCE pentru siguranța femeilor în comunitatea brașoveană.

Siguranța lor pe stradă, în casă și la muncă este parte din siguranța noastră, a tuturor în comunitate.

Chemăm alături de noi pe reprezentanții instituțiilor și organizațiilor care au atribuții, responsabilități în domeniul prevenirii și combaterii violenței asupra femeilor, organizațiile neguvernamentale care au proiecte în domeniul social și al educației, organizațiile de femei din partide, fără discriminare de culoare politică, personalități publice, culturale, sociale care rezonează cu subiectul și militează pentru siguranța noastră, a tuturor atât în familie, cât și pe stradă sau în mediul socio-profesional.

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
2 ani în urmă

Unde este comentariul? Vă supără faptul că am scris că miroase dubios acest protest? Ce-i cu acel haștag? Ce înseamnă aia „violență de gen”? Este vreun protest sponsorizat de niște oengeuri dubioase cu finanțare și mai dubioasă? Ca la „protestele”… Citeşte mai mult »

Back to top button