Actorul Doru Ana a murit /„Doar moartea mă poate opri să urc pe scenă”
Actorul Doru Ana a murit luni, la vârsta de 68 de ani. Era și profesor universitar la UNATC.
Anunțul a fost făcut de Casa de Producție a Televiziunii Române.
Actrița Medeea Marinescu a transmis și ea cu regret: „Astăzi, unul din profesorii mei de la clasa de actorie a plecat într-o stea. Actorul DORU ANA. Dumnezeu să îl odihnească!”.
Absolvent I.A.T.C. 1980 la clasa prof. univ. Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. Doru Ana a interpretat peste 40 de roluri în filme și 70 în teatru, de la Bufonul Tocilă din comedia „Cum vă place?” de W. Shakespeare până la „Stalin” din drama cu acelaşi nume. Nici pe Zaharia Trahanache din „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale nu l-a ratat. Activitatea teatrală a lui Doru Ana s-a desfăşurat pe scenele teatrelor Bulandra, Comedie, Naţional, Ion Creangă sau în teatrele din ţară: Braşov, Sibiu, Ploieşti. Era prof. univ. dr. al U.N.A.T.C – I.L. Caragiale.
A jucat și a fost manager la Teatrul „Sică Alexandrescu”
La Brașov a fost chiar și manager interimar în 2016, însă doar trei zile. S-a întâmplat în perioada scandalului de proporţii ce a durat aproape un an (2015-2016) la Teatrul „Sică Alexandrescu”, cu greve ale actorilor și proteste de stradă, soldate cu sistarea reprezentațiilor.
„M-am retras dintr-un loc în care nu sunt dorit”, explica Doru Ana atunci, recunoscând că era legat sufleteşte de Braşov dintr-un motiv anume: „Am jucat o vreme pe scena teatrului braşovean, am lucrat cu mare drag cu actori talentaţi acolo şi pot spune că a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. De aceea mi-aş fi dorit să promovez un proiect pe care-l merită cu prisosinţă Teatrul Sică Alexandrescu. Din păcate, nu s-a putut, pentru că m-am confruntat cu o situaţie de nerezolvat”.
Doru Ana condamna şi decizia actorilor de la Brașov care au refuzat să urce pe scenă:
„Atâta timp cât mă consider actor sau regizor, trebuie să urc pe scenă, să ţin spectacole, nu doar din pasiune pentru meserie, ci şi din respect pentru spectatorii care plătesc bilete, indiferent dacă în sală sunt doi, 20 sau 2000 de oameni. Doar moartea mă poate opri să urc pe scenă să susţin un spectacol. Ca actor, am obligaţia de a aduce bucurie spectatorilor, pentru că sunt invitaţii mei, în casa mea – teatrul, invitându-i în primul rând prin anunţurile de pe afişele de la intrare. Asta este menirea noastră, a artiştilor de teatru. Spectatorii nu trebuie să ştie că noi avem probleme personale şi în nici un caz nu trebuie să le transferăm asupra lor în timpul reprezentaţiilor”.
Doru Ana
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.