BRAȘOV. Din nou, grevă la Prefectură. Legătura cu războiul din Ucraina
Sindicatul „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică a anunțat că membrii de sindicat angajați în prefecturile din toată țara – printre care și cei din Instituția Prefectului Brașov – vor fi mâine în grevă japoneză. La acțiune vor participa peste 1.800 de salariați care vor purta o banderolă albă pe braț. „Solicităm urgentarea adoptării proiectului legislativ care are ca obiect modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătiti din fonduri publice și trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat. Considerăm că salarizarea personalului din cadrul instituțiilor prefectului ar trebui să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, având în vedere că instituția prefectului este un organ de control al activității autorităților publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În prezent, un funcționar public din instituția prefectului are un salariu mult mai mic decât un funcționar public din consiliul județean, primării și servicii publice deconcentrate”, a transmis sindicatul.
Ar fi trebuit să fie grevă generală
Ar fi trebuit să fie grevă generală, dar situația din Ucraina i-a determinat pe sindicaliști să reconsidere decizia. „Am adoptat această măsură și nu am declarat grevă generală, așa cum am stabilit, deoarece nu putem întrerupe activitatea în contextul războiului din Ucraina. Personalul din instituțiile prefectului desfășoară în această perioadă, pe tot parcursul zilei, inclusiv sâmbăta și duminica, activități ce vin în sprijinul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina”, au explicat sindicaliștii.
În 10 februarie, angajații din prefecturi s-au aflat în grevă de avertisment. Atunci, funcționarii au încetat activitatea timp de o oră, în semn de protest faţă de faptul că nu au aceleaşi drepturi cu colegii lor de la nivel central. Aceştia au cerut modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat. Totodată, angajaţii i-au înmânat prefectului și un memoriu în care au subliniat că „prezenta situație salarială reprezintă o discriminare a angajaților Instituției prefectului în raport cu salariații altor autorități și instituții publice – centrale sau locale – aparținând puterii legislative, executive sau judecătorești – cărora, an de an le-au fost mărite/majorate salariile prin diverse acte normative (ordonanțe de urgență), iar personalul salariat al Instituţiei Prefectului a rămas, de fiecare dată, neobservat, tratamentul salarial al acestuia fiind net diferit, nejustificat și disproporționat în raport cu celelalte categorii socio profesionale”.
Prefectul Cătălin Văsii s-a poziţionat de partea angajaţilor. „Angajaţii Prefecturii Braşov îşi doresc ceea ce îmi doresc şi eu, să ajungă la un nivel salarial similar cu alte instituţii, având în vedere complexitatea muncii pe care o desfăşoară. Ne confruntăm cu migraţia personalului calificat din cadrul Instituţiei Prefectului către alte instituţii, unde nivelul de salarizare este corespunzător cu activitatea pe care o desfăşoară”, a afirmat prefectul Cătălin Văsii.
Sindicatul ,,Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică reprezintă Instituțiile Prefectului din județele Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și Instituția Prefectului – Municipiul București.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.