BRAȘOV. S-a rănit grav căzând cu trotineta electrică, în timpul unei plimbări în miez de noapte
Un bărbat de 49 de ani a suferit răni grave căzând cu o trotinetă electrică, ieri noapte, pe str. Tâmpei din Brașov. Polițiștii de la Biroul Rutier Brașov au deschis dosar penal pentru „vătămare corporală din culpă”.
Dată fiind starea în care se afla rănitul, polițiștii nu l-au putut testa cu etilotestul, dar bărbatului i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
„La data de 16 august 2022, în jurul orei 01.55, un bărbat în vârstă de 49 ani, care se deplasa cu o trotinetă electrică pe strada Tâmpei, din municipiul Brașov, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă, suferind vătămări corporale.
Bărbatul a fost preluat și transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.
Având în vedere faptul că acesta nu a putut fi testat din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat, conform procedurii în astfel de cazuri, i-au fost prelevate mostre biologice. În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, agent principal Nadia Olaru.
Recomandări:
Pentru utilizatorii de TROTINETE ELECTRICE:
– utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
– limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.
– dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
Pentru BICICLIȘTI:
– utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
– traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.
– reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
– recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
– nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
Pentru MOTOCICLIȘTI:
– utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
– fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
– respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.
– nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.
– adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
– anticipați pericolele – rulând la distanță de minimum 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.
– nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.
„Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere la circulația pe drumurile publice și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mult mai grav, implicarea într-un eveniment rutier. Poliţiştii brașoveni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.