Expres

BRAȘOV. Când ar fi funcțional Spitalul Regional?!…

  • regional.png

Pentru a putea demara licitația pentru construirea Spitalului Regional prin PPP, Brașovul are nevoie de adoptarea unei hotărâri de guvern. Primarul Allen Coliban și reprezentanții BERD au avut o nouă serie de discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Spitalul Regional de la Brașov ar putea fi funcțional în 2028 și ar fi primul proiect major pe care România îl poate realiza prin parteneriat public – privat, așa cum a informat Primăria Brașov.

„Miercuri am avut o întâlnire cu domnul ministru Alexandru Rafila, împreună cu BERD, partenerul nostru în proiect, reprezentat de doamna Venera Vlad, pe tema Spitalului Regional Brașov. Am explicat detaliile parteneriatului, faptul că am finalizat faza studiului de fezabilitate și că mai depindem, în acest moment, doar de hotărârea de guvern care să aprobe proiectul și să ofere garanția pentru finanțare. Este primul proiect dezvoltat în parteneriat public privat (PPP) de asemenea anvergură și prezintă următoarele avantaje: costă mai puțin decât celelalte spitale regionale; va fi gata mai repede; implicarea BERD reduce riscurile de management pentru o asemenea investiție, sectorul public din România neavând experiența și nici capacitatea administrativă necesare pentru gestionarea unui astfel de proiect (sau, mai simplu, în ultimii 30 de ani România nu a mai construit așa ceva, pe când BERD are zeci de spitale la activ); efortul financiar pentru Statul Român este împărțit în tranșe egale, pe 30 de ani. Banii vor începe să fie plătiți abia după ce proiectul este finalizat și funcțional! Parteneriatul cu Ministerul Sănătății și cu Consiliul Județean pentru dezvoltarea Spitalului Regional Brașov este semnat de anul trecut. Studiul de fezabilitate l-am finalizat anul acesta. Mai avem nevoie doar de Hotărârea de Guvern. Urmează, săptămâna viitoare, discuția tehnică între reprezentanții Primăriei Brașov, consultanții BERD și ministerele cu rol în elaborarea acestui act”, a declarat primarul Allen Coliban, la finalul discuției cu ministrul Sănătății.

Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.

Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.

Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA, n.n.).

Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:

  • clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
  • parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
  • clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
  • parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
  • parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button