BRAȘOV. Copii operați gratuit pe inimă. Finanțarea vine din NFT-uri vândute în criptomonede
Trei copii cu vârste cuprinse între şase luni şi 8 ani au fost operaţi vineri la Spitalul „Sfântul Constantin” din Braşov de o echipă medicală formată din doi cardiologi de renume – profesorul Petru Liuba din Suedia – medic primar Cardiologie Congenitală Intervenţională şi Anca Mandache – medic specialist Chirurgie Cardiacă Pediatrică la Medlife.
Copiii suferă de afecţiuni cardiace congenitale, al căror tratament necesită intervenţii chirurgicale complexe. „Astăzi facem un prim pas operator – intervenţii minim invazive prin cateterism. Am toată încrederea în echipa medicală şi gândurile mele sunt alături de copii şi de părinţii lor”, a declarat Cătălina Costache, director executiv al Fundaţiei Polisano. Fundaţia finanţează operaţiile cu fonduri strânse, în premieră naţională, printr-o campanie în care 20 de NFTuri (creaţii digitale unice) au fost scoase la vânzare în criptomoneda românească Elrond.
Primul caz a fost un defect septal interventricular la un copil cu sindrom Down. Al doilea caz, un copil instituţionalizat cu ventricul unic şi anomalie de vene sistemice (sindrom heterotaxic), la care s-a făcut în prima etapă anastomoză între vena cavă superioară şi artera pulmonară dreapta (Glenn bidirecţional). Al treilea caz a fost cel mai complex, al unui sugar de sase luni, instituţionalizat şi el, cu o malformaţie cardiacă complexă: transpoziţie de vase mari, defect septal interventricular mic, stenoza severă a arterei pulmonare.
Intervențiile efectuate câştigă timp pentru copii, urmând ca peste câțiva ani ori ca adulți să beneficieze de corecții sau chiar de transplant de cord.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.