Dorin Lazăr Maior: „We will make BNR great again”!
Dorin Lazăr Maior, președintele Blocului Național al Revoluționarilor (BNR) 1989 România, luptă pentru drepturile revoluționarilor și pentru repararea nedreptăților făcute în ultima perioadă. El nu se abate de la motto-ul BNR, inspirat din Biblie: „Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi”.
Reporter: În ce fază se află mișcarea revoluționară la nivel național?
Dorin Lazăr Maior: La congresul din septembrie 2021, de la București, s-au stabilit noua conducere și obiectivele acesteia.
Cele mai importante obiective sunt: refacerea imaginii mișcării revoluționare – grav compromisă de Ordonanța 95 și revenirea la idealurile din Decembrie 1989; reorganizarea secretariatului de stat, care în ultimii s-a manifestat cu ostilitate împotriva revoluționarilor.
Este anormal și împotriva istoriei ca prin această ordonanță să limitezi credibilitatea istorică a Revoluției Române la data de 22 decembrie ’89, ora 12.07, atunci când familia Ceaușescu a plecat sau a fost dusă spre moarte.
De asemenea, prin această ordonanță s-a produs o fracționare a mișcării revoluționare, a fost denaturată istoria reală, dând posibilitatea înfloririi comerțului cu certificate.
Rep.: Care este țelul principal al noii conduceri a BNR?
Dorin Lazăr Maior: Revenirea la Legea 341, care trebuie să fie unitară pentru toți revoluționarii și finalizată de așa natură încât să nu se mai poată face interpetări prin ordonanțe și verificări lăsate la îndemâna secretariatului de stat.
Rep.: Cum s-a ajuns la Legea 341?
Dorin Lazăr Maior: În perioada 2000-2004 am deținut funcția de președinte al Comisiei Parlamentare pentru Problemele Revoluționarilor. Am fost desemnat în această funcție de PSD, prin președintele partidului, Adrian Năstase, care deținea majoritatea în Parlament.
De pe această poziție, sub egida BNR, al cărui președinte eram, prin consultarea largă a asociațiilor de revoluționari – a fost o dezbatere care a durat doi ani, la finalul anului 2004 s-a adoptat Legea Recunoștinței prin votul majoritar al PSD-ului.
Rep.: De ce au existat aceste sincope și… tăceri în perioada absenței dumneavoastră?
Dorin Lazăr Maior: Pentru că, în principal, mișcarea revoluționară a fost transformată în mișcare sindicală prin Ordonanța 95 (care încă nu a trecut prin Parlament!). De 6-7 ani a început goana, negustoria cu certificate. Au fost neglijate în totalitate idealurile Revoluției din Decembrie 1989.
Rep.: De ce revoluționarii nu se mai regăsesc în titulatura secretariatului de stat care-i reprezintă?
Dorin Lazăr Maior: Au fost conduși de oameni antisemiți, de tip Bjoza, și prin aceste politici preferențiale au fost creați zeci de mii de veterani și deținuți politic. Dacă aceste cifre ar fi reale, înseamnă că toți acești zeci de mii de oameni ar avea, acum, 100-120 de ani.
Ne punem, firesc, întrebarea… Cine și de ce a permis să se întâmple așa ceva în secretariatul de stat?
Veteranii, deținuții politic și protestatarii din Noiembrie 1987 de la Brașov și-au transferat drepturile lor și asupra urmașilor, pe când revoluționarii, nu. În schimb, revoluționarii sunt criticați de toți.
În această dispută reală, pe care nu noi am început-o, cu categoriile enunțate mai sus voi implica BNR-ul. Fără revoluționarii din Decembrie ’89 nu ar fi fost recunoscute acele categorii sociale acceptate de mine în Legea Recunoștinței – 341.
Cazul „Mitralieră”
În contextul celor relatate de Dorin Lazăr Maior, prezentăm, în continuare, un caz elocvent…
Procurorii anticorupție l-au trimis, la finele anului trecut, în judecată pe fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”, acuzat că ar fi obținut în cursul anului 2016 în mod ilegal un certificat de revoluționar. Alături de Rădulescu, au mai fost trimiși în judecată un fost secretar de stat și doi foști membri ai Comisiei pentru eliberarea certificatelor de revoluționar.
Acuzat de complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații, Rădulescu ar fi obținut indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar, în valoare totală de 165.640 lei, până în octombrie 2021.
Redăm mai jos, integral, comunicatul DNA:
„În cauza mediatizată prin comunicatul 890/VIII/3 din 16 decembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
RĂDULESCU CĂTĂLIN MARIAN, la data faptelor deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
– fals în declarații în formă continuată,
SANDA ADRIAN, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant
TĂNASE CORINA DENISA, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant,
CECHI CRISTINA VALENTINA, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant,
fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2016, inculpații Sanda Adrian, Tănase Corina Denisa și Cechi Cristina Valentina, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, ar fi admis cererea de acordare a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” formulată de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute „până la fuga dictatorului” (data de 22 decembrie 1989, ora 12.10).
Titlul menționat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.
Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București.
Urmare a acestor demersuri, inculpatului Rădulescu Marian Cătălin i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecința obținerii, în mod necuvenit, a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar (în total 165.640 lei), începând cu data de 01.01.2015 până în octombrie 2021.
Casa Județeană de Pensii Argeș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.
Despre Adrian Sanda, Dorin Lazăr Maior a declarat: „Venea periodic la Brașov, la invitația lui Vasile Mardare, pentru…”.
CITEȘTE ȘI: Peste 300 de membri vechi ai Asociației Revoluționarilor Brașov, EXCLUȘI! Motivul și demersurile acestora…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.