BRAȘOV. Ce i s-a întâmplat unui câine din curtea unui magazin din oraș, după ce a primit oase (Galerie FOTO)! Atenționare…
Nu le dați câinilor să roadă oase, mai ales de pui, deoarece le puneți viața în pericol. Atenționarea a fost lansată de un ONG din Brașov, care are în grijă sute de câini și zeci de pisici.
Exemplul dat de Care for Dogs Romania este al unui cățel din Brașov, pe nume Mickey, care a făcut ocluzie intestinală și a fost la un pas să moară.
„Pe câinele de mai jos îl cheamă Mickey, a trăit toată viața lui în curtea unui mare cash and carry din Brașov, fiind îngrijit de personalul de acolo. Fiecare îi dădea ce considera că e mai bun, mâncare gătită, resturi, oase… După ce a primit un os mai mare de atunci a început calvarul. Dureri abdominale, constipație, incapacitatea de a defeca, vomă, state generală proastă, frisoane etc.. La examenul medical, direct a primit diagnosticul de ocluzie intestinală și a intrat în operație. După finalizarea operației a eliminat 150 ml de sânge curat și vreau doar să vă imaginați câte dureri putea să aibă. Și totul pentru o plăcere de câteva minute și pentru că noi încă mai credem că osul și câinele sunt prieteni”, se detaliază pe pagina de Facebook Care for Dogs Romania.
„Din câte știu eu prietenii te ajută, te susțin, te mai cerți cu ei dar sigur nu te aduc în stadiul de a fi operat. Osul și câinele este un mit și trebuie uitat pur și simplu. Zgârciul oaselor da, dar osul în sine nu. Orice fel de os ar fi. Cele de pui sunt cele mai periculoase pentru că se sparg în așchiile cele mai mici”, atenționează sursa citată.
„Hai să explic și ce se întâmplă atunci când un câine mănâncă oase. Sub acțiunea maxilarului, osul se sparge, câinele înghite așchiile de os care ajung în stomac. Nu sunt digerate și continuă spre intestin (asta dacă nu perforează stomacul prima dată), în intestin ori fac ravagii adică îl perforează, ori fac dop. Se adună atâtea așchii la un loc care nu își mai pot continua drumul, se blochează, și apare ocluzia intestinală. Care se rezolvă prin 2 feluri dar mai des prin al doilea, ori reușești sa faci cumva cu medicamentație sau fizic să ajuți câinele să elimine dopul, ori operat. Cele mai multe cazuri pe care le-am văzut s-au rezolvat cu operație”, a detaliat persoana care administrează pagina Care for Dogs Romania – vezi AICI.
Oasele pot fi înlocuite cu produse din magazinele de specialitate sau cu morcovi ori cu o bucată de carne uscată bine.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.